Łupacz w sosie jajeczno-cytrynowym

    Łupacz w sosie jajeczno-cytrynowym

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kiedy gotujemy rybę i warzywa na parze, przyrządźmy sos z płynu, nad którym się gotowały, żeby nie tracić witamin rozpuszczalnych w wodzie. Filet z łupacza gotujemy z młodą marchewką i cukinią, a z wywaru przygotujmy grecki sos jajeczno-cytrynowy avgolemono. Potrawę tę podajmy z ziołowym pilawem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 ml wywaru rybnego
    • cienko okrojona skórka z cytryny
    • 1 liść laurowy
    • 250 g młodej, drobnej marchewki
    • 250 g młodej, drobnej cukinii
    • 450 g filetu z łupacza, pokrojonego na 4 porcje
    • 2 łyżeczki mąki ararutowej
    • sok z 1 cytryny
    • 1 jajko
    • sól i pieprz
    • Ziołowy pilaw
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 15 g masła
    • 225 g długoziarnistego ryżu
    • 600 ml wrzątku
    • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przyrządzić pilaw. Rozgrzać oliwę i roztopić masło w rondlu o grubym dnie. Wrzucić ryż i smażyć na małym ogniu 2–3 minuty, aż zrobi się przezroczysty. Powoli wlać wrzątek. Wymieszać i przykryć szczelną pokrywką. Gotować na maleńkim ogniu 10–15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.
    2. Wlać wywar rybny do rondla. Dodać skórkę z cytryny i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić marchewkę, przykryć i gotować na małym ogniu 3 minuty. Dodać cukinię. Ułożyć na wierzchu rybę – powinna ona leżeć na cukinii, tuż nad powierzchnią wywaru. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 7–8 minut, aż ryba będzie ugotowana, a warzywa miękkie.
    3. Wyjąć z rondla rybę i warzywa łyżką cedzakową. Przełożyć na talerz. Przykryć i trzymać w cieple. Przecedzić wywar i zachować 150 ml do przyrządzenia sosu.
    4. Rozrobić mąkę ararutową z sokiem z cytryny w małym rondlu. Dolać zachowany wywar i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
    5. W misce roztrzepać jajko i dolewać wywar cienkim, ciągłym strumieniem, cały czas mieszając energicznie widelcem lub trzepaczką. Przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu przez około 3 minuty, nadal ubijając, aż sos zgęstnieje i zrobi się jednolity. Nie dopuścić do wrzenia, by jajko się nie ścięło, gdyż wtedy sos utraci prawidłową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Ułożyć porcje ryby i warzywa na podgrzanych talerzach. Polać sosem. Spulchnić ryż widelcem, żeby oddzielić ziarenka od siebie, następnie dodać do niego szczypiorek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Podawać rybę z pilawem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B6, B12, selen * ✓✓ B2, C, niacyna * ✓ B1, E, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Zalety

    • Biała ryba, taka jak łupacz, jest ważnym źródłem wartościowego białka. Dostarcza go organizmowi tyle samo, co identyczna wagowo porcja chudego mięsa. * • Ryż jest bardzo ceniony na całym świecie i stanowi podstawę wyżywienia milionów ludzi. Poza skrobią zawiera on białko, choć nieco mniej niż inne zboża, a także większość witamin z grupy B. * • Masło jest bogate w witaminy A, D i E. W odróżnieniu od innych produktów nabiałowych jest ubogie w wapno i wcale nie zawiera witamin z grupy B.

    Inne propozycje

    • Kurczak z sosem jajeczno-kolendrowym. Usunąć skórę z kurczaka o wadze 1,40 kg, włożyć go do głębokiego rondla, na tyle dużego, żeby kurczak nie opierał się o ścianki. Dodać przekrojoną cebulę, 2 liście laurowe oraz ½ łyżeczki soli. Wlać wodę, żeby zakryła kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 45 minut, zbierać osad z wierzchu. Dodać 700 g oskrobanych młodych ziemniaków, gotować jeszcze 5 minut, dodać 250 g młodych porów, pokrojonych na kawałki. Gotować około 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany, a ziemniaki i pory miękkie. Przełożyć kurczaka i warzywa na podgrzany półmisek. Rozrobić w małym rondlu 2 łyżeczki mąki ararutowej z łyżką soku z cytryny. Dolać 5 łyżek białego wytrawnego wina oraz 120 ml wywaru z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Wlewać sos nieprzerwanym strumieniem do miski z jajkiem, stale ubijając. Przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu około 3 minut. Ubijać aż sos zrobi się jednolity i gęsty. Dodać 3 łyżki posiekanej kolendry. Pokroić kurczaka, podawać z warzywami i sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis