Łupacz na salsie z pomidorów i czerwonej cebuli

    Łupacz na salsie z pomidorów i czerwonej cebuli

    Zapisz do ulubionych
    16min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przypominająca sałatkę salsa o intensywnym smaku kontrastuje z rybą pieczoną bez dodatków. Radzimy podać do niej młode ziemniaki z wody i groszek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 4 pomidory
    • ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
    • 1 łyżka kandyzowanego imbiru, posiekanego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 porcje filetu łupacza bez skóry (ok. 120 g każda)
    • rzeżucha, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 16min. 

    1. Rozdzielić plasterki cebuli na krążki, włożyć je do miski. Pokroić pomidory na cienkie plasterki i wrzucić do miski. Posypać chili, imbirem oraz cukrem, dodać przecier pomidorowy, ocet, sól i pieprz. Wlać 2 łyżki oliwy, wymieszać i odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Lekko posmarować brytfannę i włożyć do niej porcje łupacza, do góry stroną bez skóry. Posmarować odrobiną oliwy. Piec przez 3 minuty. Przewrócić rybę na drugą stronę, posmarować resztą oliwy i znów piec przez 3 minuty.
    3. Rozdzielić salsę na 4 talerze i ułożyć na niej porcje łupacza. Udekorować rzeżuchą. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    Zamiast łupacza – morszczuka lub witlinka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis