Łosoś z salsą z mango

    Łosoś z salsą z mango

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Potrawa ta to barwne zestawienie pikantnych składników, od obtoczonego w pieprzu łososia po zaskakującą smakiem salsę z mango. Danie to ma same zalety: wygląda apetycznie, jest szybkie do przygotowania i aż kipi od witamin oraz mikroelementów. Zamiast ziemniaków można je podać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kawałki fileta z łososia, po około 150 g każdy
    • 4 łyżeczki mieszanych ziaren pieprzu (czarnego, białego, zielonego i różowego)
    • 700 g drobnych młodych ziemniaków
    • Salsa z mango
    • 1 mango, około 400 g
    • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 1/2 czerwonej papryki, posiekanej
    • 1–2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu w zalewie, opłukanych i grubo posiekanych
    • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sos Tabasco do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Sprawdzić czy w filetach nie ma ości i ewentualnie usunąć je szczypcami. Ziarna pieprzu lekko zmiażdżyć w moździerzu i wklepać je w łososia od strony pozbawionej skóry. Odstawić.
    2. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i gotować przez 10–12 minut. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, rozgrzać żeliwną patelnię grillową.
    3. Przygotować salsę. Obrać mango i usunąć pestkę. Pokroić miąższ w kostkę. Włożyć do dużej miski, dodać cebulę dymkę, paprykę, różowy pieprz, kolendrę, sok z limonki, oliwę z oliwek i odrobinę sosu Tabasco.
    4. Nasmarować patelnię oliwą, a następnie ułożyć łososia skórą do dołu. Smażyć po 4 minuty z obu stron. Odcedzić ziemniaki.
    5. Ułożyć ziemniaki na 4 talerzach. Umieścić na wierzchu rybę i podawać z salsą z mango.

    Inne propozycje

    • Różowego pieprzu do salsy nie trzeba koniecznie miażdżyć. Można dodać go w całości. * • Salsa z mango doskonale smakuje z innymi tłustymi rybami, takimi jak tuńczyk, miecznik i makrela. * • Łososia można nasmarować sosem chrzanowym zamiast pieprzem. Wymieszać 2 łyżki chrzanu z 1 żółtkiem. Posmarować rybę od strony pozbawionej skóry. Wymieszać 85 g świeżo utartej bułki z łyżką posiekanej natki pietruszki. Wklepać panierkę w rybę od strony posmarowanej sosem chrzanowym. Na patelni rozgrzać 15 g masła i łyżkę oleju słonecznikowego. Położyć łososia panierką do dołu i smażyć przez 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4–5 minut. Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną z sosem winegret, do której możemy dodać pomidorki koktajlowe.

    Zalety

    • Łosoś zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Powodują, że krew staje się mniej lepka, a tym samym mniej podatna na tworzenie skrzepów. Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiega też zapaleniu stawów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B6, B12 * ✓✓ B1, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen * ✓ B2, E, kwas foliowy, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis