Łosoś w sosie miodowo-musztardowym z fasolą i szpinakiem

    Łosoś w sosie miodowo-musztardowym z fasolą i szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Z łososia nie jest trudno przyrządzić wyjątkowe danie. Wystarczy zamarynować , usmażyć i podać go z lekko obgotowanym szpinakiem, nieco utłuczoną fasolą ze spiżarni oraz bułką lub młodymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżeczki płynnego miodu
    • 2 łyżeczki musztardy
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 4 filety z łososia bez skóry (ok.115 g każdy)
    • 800 g fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • szczypta pokruszonych suszonych płatków chili
    • 180 g młodego szpinaku
    • 12 pomidorków koktajlowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wymieszać w głębokim talerzu olej z sosem sojowym, miodem, musztardą i łyżką soku z cytryny. Włożyć rybę i obtoczyć w marynacie. Odstawić.
    2. Włożyć fasolę i czosnek do rondla. Dodać oliwę z oliwek, pozostały sok z cytryny, skórkę z cytryny oraz chili. Odstawić.
    3. Rozgrzać mocno patelnię grillową. Wrzucić wilgotne listki szpinaku do suchego rondla, nie dodawać wody, wystarczy wilgoć z listków. Podgrzewać przez 2 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając, aż listki się pokurczą. Odgrzać fasolę na małym ogniu.
    4. Wrzucić łososia na patelnię grillową i smażyć przez 2–3 minuty z każdej strony. Dodać pomidorki na ostatnią minutę lub dwie smażenia.
    5. Lekko utłuc fasolę tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Dodać szpinak oraz sól i pieprz. Rozdzielić fasolę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji filet z łososia i pomidorki. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    Zamiast łososia – filetów z wędzonej makreli.

    Rada

    • Jeśli mamy na to czas, warto marynować łososia przez całą noc. * • Jeśli nie możemy kupić świeżego szpinaku, można użyć mrożonego.

    Pieczony łosoś z salsą z awokado

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przygotować marynatę w płytkim naczyniu żaroodpornym i obtoczyć w niej łososia. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 15 minut, aż ryba będzie się łatwo dzielić. Przyrządzić salsę. Przekroić 2 awokado na połówki, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę. Dodać 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru i wyciśnięty ząbek czosnku. Posiekać 4 cebulki dymki oraz 25 g świeżej kolendry. Posypać salsę i delikatnie wymieszać. Podawać łososia z fasolą i szpinakiem jak w głównym przepisie oraz z salsą zamiast pomidorów.

    …zrób to szybciej

    Młody szpinak należy wypłukać w cedzaku i sparzyć wrzątkiem. Odczekać, aż listki się pokurczą. Zajmuje to parę minut i oszczędza nam mycia rondla.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis