Łatwe ciasto wiśniowe

    Łatwe ciasto wiśniowe

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To ciasto można piec nie tylko wtedy, gdy jest sezon na wiśnie. Jeśli jednak używamy wiśniowych przetworów, powinniśmy je dokładnie odcedzić z syropu!

    Składniki
    ilość porcji: 1 tortownica (Ø 26 cm)

    • Ciasto
    • 750 g wiśni
    • 1 cytryna
    • 1 laska wanilii
    • 125 g miękkiego masła
    • 125 g brązowego cukru
    • szczypta soli
    • 3 duże jajka
    • 200 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • masło do nasmarowania formy
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Umyć świeże wiśnie. Oderwać ogonki i wydrylować. Umyć cytrynę, wytrzeć do sucha i przepołowić. Otrzeć skórkę z jednej połówki i wycisnąć sok z obydwu.
    2. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii i wyjąć nasionka. Nagrzać piekarnik do 180°C.
    3. Ubić w misce masło, cukier, nasionka wanilii, sól, a także otartą skórkę cytryny razem z sokiem, żeby powstała piana. Podczas ubijania kolejno dodawać jajka do miski. Zmieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ubitych składników i zagnieść ciasto.
    4. Natrzeć formę tłuszczem. Rozłożyć ciasto płasko w formie, na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku około 50 minut. Studzić upieczone ciasto około 10 minut w formie, potem wyjąć i wystudzić całkowicie na drucianej podstawce. Posypać cukrem pudrem i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis