Lumache z ogórkową salsą

    Lumache z ogórkową salsą

    5polubień
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niewielkie kluski w kształcie ślimaczków podajemy z jogurtem z ziołami oraz odświeżającą warzywno-owocową salsą, która nadaje sałatce oryginalny smak i wartości odżywcze. Do tej potrawy przyda się ciepły, chrupiący chleb, którym będziemy mogli wytrzeć z talerza resztki sosu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g makaronu lumache (ślimaczki)
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 4 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 4 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • 2 łyżki świeżego estragonu, posiekanego
    • 4 pomidory, bez skórki i pestek, posiekane
    • 200 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 1 awokado
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżej mięty, do przybrania
    • Ogórkowa salsa
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
    • ½ ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
    • skórka starta z 1 limonki
    • 50 g rukwi wodnej, grubo posiekanej
    • 100 g suszonych plasterków mango, pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 słodko-kwaśne deserowe jabłko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Ugotować makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.
    2. Wymieszać natkę pietruszki, miętę, szczypiorek, estragon i pomidory w dużym naczyniu (naczynie powinno być na tyle duże, by później zmieścił się w nim także makaron). Dodać przyprawy, a następnie jogurt i wymieszać.
    3. Makaron dokładnie odcedzić, potrząsając durszlakiem, aby wewnątrz ślimaczków nie pozostała woda. Gorący makaron wrzucić do naczynia z jogurtem i przyprawami, wymieszać dużą łyżką, aby cały makaron dokładnie pokrył się sosem. Naczynie przykryć i odstawić, aby makaron trochę ostygł, ale wciąż był lekko ciepły.
    4. Póki stygnie makaron, wymieszać seler naciowy, paprykę, ogórek i dymkę. Mieszając, dodać rukiew, mango i skórkę z limonki. Przykryć i odstawić.
    5. Tuż przed podaniem do mieszaniny z ogórkiem dodać oliwę i przyprawy. Jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, nie obierając ze skórki. Dodać do ogórkowej salsy i dokładnie wymieszać.
    6. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać do makaronu.
    7. Ogórkową salsę podawać jako dodatek do makaronu – żeby każdy mógł jej nabierać. Gorący makaron, stygnąc, wchłania jogurtowy sos i staje się nieco suchy, więc salsa jest drugim sosem do sałatki. Przybrać gałązkami mięty i podawać. Ta sałatka doskonale smakuje na ciepło, ale można ją także podawać na zimno – wtedy należy całkiem ostudzić, a potem wstawić na godzinę do lodówki. Całą sałatkę można przyrządzić nawet na kilka godzin przed podaniem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ A, B1, B6, E, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas * ✓kwas foliowy, selen

    Zalety

    • Witamina C zawarta w owocach i warzywach rozkłada się w czasie gotowania – dlatego owoce i warzywa najlepiej jeść na surowo. * • Bakterie obecne w jogurcie pomagają zachować równowagę między pożytecznymi a szkodliwymi bakteriami w przewodzie pokarmowym.

    Inne propozycje

    • Tę sałatkę można przyrządzić z makaronu razowego lub kukurydzianego czy ryżowego (co jest istotne w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej). Lekki smak ogórkowej salsy doskonale pasuje do wszystkich rodzajów makaronu. * • Do sosu jogurtowego można dodać drobno posiekany ząbek czosnku. * • Sos jogurtowy może mieć kolor zielony, gdy pominie się pomidory, albo intensywnie czerwony (trzeba użyć czerwonej papryki zamiast zielonej i dodać jabłko z czerwoną skórką). Jeśli do salsy doda się pomidory i trochę mielonej papryki, wzmocni się zarówno jej smak, jak i kolor. * • Zamiast mango można użyć innych suszonych owoców – sałatka będzie smakowała znakomicie również z suszonym ananasem czy morelami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis