Linguine z łososiem

    Linguine z łososiem

    27polubień
    25min.


    Zrobione przez 13 osób

    Wszystkie składniki tego wyjątkowo smacznego i efektownego dania przygotowuje się i przyrządza szybko. Podaj je osobie, którą chcesz przekonać, że zdrowe jedzenie może być jednocześnie smaczne. Linguine z łososiem, podane z chlebem i sałatką, to pożywny, pełnowartościowy obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g filetu z łososia, bez skóry
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
    • 340 g makaronu linguine
    • 230 g marchewki, pokrojonej w słupki wielkości zapałki
    • 230 g cukinii, pokrojonej w słupki wielkości zapałki
    • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
    • 100 g odtłuszczonej kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • gałązki świeżego koperku
    • 1 cytryna, pokrojona w ósemki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Pokroić łososia na duże kawałki, ułożyć na półmisku. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz koperek. Obracać kawałki ryby, aby całe pokryły się marynatą. Jeśli czas na to pozwala, przykryć i pozostawić na 10 minut do zamarynowania.
    2. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Po 8 minutach gotowania dodać do makaronu marchewkę, minutę później – cukinię.
    3. W czasie gotowania makaronu posmarować olejem patelnię (najlepiej z grubym dnem lub teflonową). Dobrze ją rozgrzać. Odcedzić łososia z marynaty, ale nie wylewać zalewy. Wrzucić rybę na gorącą patelnię i smażyć 3–4 minuty, odwracając od czasu do czasu, aż dobrze się usmaży.
    4. Dodać do łososia marynatę i śmietanę, podgrzewać jeszcze kilka sekund. Zestawić z ognia i przyprawić do smaku.
    5. Odcedzić makaron i warzywa, przenieść na półmisek albo od razu na talerze. Na makaron nałożyć łososia z dodatkami. Można przybrać świeżym koperkiem, podawać z kawałkami cytryny.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, B12, niacyna * ✓ ✓ B1, B6, C, miedź, selen * ✓ E, kwas foliowy, potas

    Zalety

    • Łosoś to tłusta, ale zdrowa ryba; jego mięso zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zmniejszyć ryzyko zawału serca. * • Marchewka i cukinia, pokrojone w cienkie paseczki, łatwo “chowają się” w makaronie – to dobra metoda, jeśli ktoś (zwłaszcza dzieci) nie lubi jeść warzyw.

    Inne propozycje

    • Zamiast łososia, marchewki i cukinii można wziąć pstrąga, szparagi i młody bób. Szparagi i bób należy wtedy gotować z makaronem przez ostatnie 4–5 minut. * • Można przygotować to danie wcześniej i podawać na zimno – wtedy należy dodać mrożonż fasolkę szparagową i kukurydzę, a świeżego łososia zastąpić dobrze odsączonym łososiem z puszki. Takiej ryby nie trzeba już marynować ani gotować, ponieważ temperatura makaronu wystarczy, aby wydobyć z niej smak i aromat.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    DomiM
    autor:
    1

    Świetna potrawa, polecam! Zamiast koperku polecam dodać odrobinę mięty - smakuje wybornie! - 10 cze 2016

    Amieszka
    autor:
    1

    pycha pycha pycha! - 14 sie 2014

    oleńka
    autor:
    1

    Bardzo fajny, szybki przepis. Potrawa delikatna w smaku, kremowa, po prostu pyszna. - 13 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis