Libańska sałatka z kaszki bulgur i sera feta

    Libańska sałatka z kaszki bulgur i sera feta

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z kaszki bulgur można przyrządzić doskonała sałatkę. Dodamy do niej zioła, oliwki, kruche warzywa i pokruszony ser feta oraz pikantny dressing. Świetnie smakuje z sałatą lodową i pieczywem z sezamem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kaszki bulgur
    • 600 ml wrzątku
    • 125 g fasolki szparagowej, przekrojonej na połówki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1 cytryny
    • po 1 łyżeczce mielonego cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry
    • 25 g szczypiorku, posiekanego
    • 100 g listków świeżej kolendry, posiekanych
    • 10 g świeżej mięty, posiekanej
    • 12 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki pieczonej lub marynowanej papryki, pokrojonej w plasterki
    • 1 pomidor malinowy, posiekany, lub 250 g pomidorków koktajlowych, posiekanych
    • 150 g sera feta, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wsypać kaszkę do dużej miski i zalać wrzątkiem. Dodać łyżeczkę soli i odstawić na 15–20 minut, aż wchłonie całą wodę. Spulchnić widelcem.
    2. W czasie gdy kaszka się moczy, wrzucić fasolkę do garnka z wrzątkiem i blanszować przez 1–2 minuty. Odsączyć, opłukać strumieniem zimnej wody i znów odsączyć.
    3. Utrzeć oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami oraz odrobiną soli i czarnego pieprzu. Dodać do kaszki i wymieszać.
    4. Dodać do kaszki fasolkę szparagową, szczypiorek, zioła, oliwki, paprykę i posiekane pomidory oraz ser feta i delikatnie wymieszać widelcem.

    Możesz też użyć

    Zamiast fasolki – brokułów podzielonych na różyczki lub mrożonych ziaren soi. Gotować je przez 3–4 minuty.

    Sałatka z kurczaka i migdałów na ciepło

    Zamiast oliwek, papryki, pomidorów i sera feta użyć grubo startej marchewki oraz ¼ posiekanego ogórka. W czasie namaczania kaszki bulgur w punkcie 1. głównego przepisu rozgrzać w woku lub na dużej patelni łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić 400 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w paseczki, wyciśnięty ząbek czosnku oraz łyżeczkę utartego świeżego imbiru. Smażyć przez 7–8 minut, cały czas mieszając, aż mięso będzie gotowe. Doprawić solą i pieprzem, zestawić z palnika, dodać 3 łyżki jogurtu greckiego oraz 3 łyżki prażonych migdałów w płatkach. Ułożyć na wierzchu mięso, udekorować migdałami w płatkach i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis