Letnia sałatka z wołowiną

    Letnia sałatka z wołowiną

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wołowina usmażona na patelni grillowej ma delikatnie wędzony posmak. Wzbogaca orzeźwiającą sałatkę z kruchych warzyw w dressingu z octu balsamicznego i oleju z orzechów włoskich.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ½ łyżeczki soli
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 100 g rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
    • 1 stek z rumsztyku (ok. 350 g), okrojony z tłuszczu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • ¼ łyżeczki suszonej mieszanki ziół
    • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 125 g rukoli lub mieszanki listków różnych sałat

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Do miski z zimną wodą dodać sól i starannie rozpuścić. Wrzucić cebulę i rzodkiewkę. Odstawić na czas smażenia mięsa (dzięki temu warzywa będą nieco łagodniejsze, a rzodkiewka nie odbarwi się).
    2. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub teflonową patelnię o grubym dnie. Osuszyć stek papierowym ręcznikiem, nasmarować go z obu stron 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, po czym posypać ziołami i odrobiną czarnego pieprzu. Smażyć po 2½–3½ minuty z każdej strony, w zależności od tego, jakie mięso wolimy – półkrwiste czy lekko wysmażone. Przełożyć stek na deskę do krojenia i odstawić na kilka minut.
    3. Utrzeć resztę oliwy z oliwek z olejem z orzechów włoskich i octem. Pokroić stek na plasterki o grubości około 5 mm. Soki, które z niego wyciekły, wlać do dressingu.
    4. Starannie odsączyć cebulę i rzodkiewkę. Włożyć do dużej miski, dodać dressing oraz selera naciowego i plasterki mięsa. Delikatnie wymieszać. Rozdzielić rukolę lub listki sałaty na 4 talerze. Nałożyć na wierzch sałatkę. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    • Zamiast rukoli lub mieszanki różnych sałat – listków cykorii i kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plasterki. • Zastąpić rzodkiewkę plasterkami czerwonego jabłka.

    …wypróbuj

    Dressing z tego przepisu można zastąpić dressingiem chrzanowym z 4 łyżek oliwy z oliwek, soku z małej cytryny oraz 2 łyżeczek tartego chrzanu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis