Letnia sałatka z kuskusu

    Letnia sałatka z kuskusu

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wymieszajmy delikatny kuskus z odrobiną sosu winegret oraz grillowanymi warzywami, miękkim bobem lub groszkiem i kurczakiem. Powstanie niezwykle prosta sałatka na gorąco. Podawać z listkami zielonej sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kuskusu
    • 400 ml wrzątku lub wywaru
    • 2 zielone lub czerwone papryki, przekrojone na ćwiartki
    • 1 cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki
    • 150 g mrożonego bobu lub 100 g zielonego groszku
    • 5 łyżek sosu winegret
    • 1–2 łyżki soku z cytryny
    • 1 kawałek cynamonu, rozkruszony
    • 4 łyżki prażonych płatków migdałów
    • 400 g pieczonego kurczaka, posiekanego
    • 15 g posiekanej natki pietruszki lub listków świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać grill lub piekarnik. Zalać kuskus wrzątkiem lub wywarem, dodać łyżeczkę soli i odstawić, by się namoczył.
    2. Paprykę i cukinię piec przez 15 minut, przewracając w razie potrzeby na drugą stronę. Warzywa powinny być przyrumienione i miękkie. Pokroić na małe kawałki.
    3. W czasie gdy warzywa się pieką, wrzucić bób lub groszek do rondla z wrzątkiem. Gotować przez 3 minuty, odlać i wypłukać bieżącą zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrać bób.
    4. Spulchnić kuskus widelcem. Dodać winegret, sok z cytryny, cynamon, płatki migdałów, grillowane warzywa i mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane zioła i starannie wymieszać. Podawać sałatkę udekorowaną cząstkami cytryny.

    Możesz też użyć

    Aby tę sałatkę mogli jeść także wegetarianie, należy zastąpić kurczaka 400 g fasolki flageolet, odsączonej i wypłukanej. Lekko wymieszać z 2 łyżkami sosu winegret lub łyżką oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny. Na koniec doprawić czarnym pieprzem.

    Kuskus z owocami morza i sosem harissa

    Przyrządzić kuskus jak w głównym przepisie, ale nie dodawać mięsa kurczaka. Przygotować 4 filety z barweny lub okonia morskiego po 125 g. Posmarować je ½–1 łyżeczką pasty harissa. Skropić odrobiną oliwy z oliwek extra virgin i sokiem z cytryny. Piec przez 8–10 minut, aż ryba będzie gotowa. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć kuskus z warzywami na duży półmisek, a na wierzchu ułożyć rybę.

    Rada

    Pasta harissa to aromatyczna mieszanka przypraw. Ponieważ w zależności od producenta może być mniej lub bardziej pikantna, rozsądnie jest dodać jej początkowo nie więcej niż ½–1 łyżeczkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis