Letni deser owocowy

    Letni deser owocowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten szybki deser można przygotować z każdych owoców, które akurat dojrzewają. Krem ubija się ze śmietany kremówki i miesza z chudym jogurtem, dzięki czemu nie jest zbyt tłusty, a mimo to przepyszny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g mieszanych miękkich owoców (malin, jeżyn, jagód i porzeczek)
    • 55 g cukru pudru
    • 150 ml śmietany kremówki
    • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    • 150 g chudego jogurtu naturalnego
    • drobno posiekana skórka pomarańczowa (według uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Zachować około 50 g owoców do przybrania. Resztę włożyć do rondla i dolać 2 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut, aż zrobią się miękkie i zaczną puszczać sok. Dodać cukier i wymieszać.
    2. Zdjąć rondel z ognia i odstawić, żeby nieco przestygł. Zmiksować. Przetrzeć przez sito, żeby usunąć wszystkie pestki. Odstawić, żeby całkowicie ostygły.
    3. Ubić śmietanę ze skórką otartą z pomarańczy. Dodać jogurt i lekko ubić ze śmietaną, a następnie wymieszać z ostudzonym przecierem owocowym.
    4. Przełożyć do 4 miseczek lub pucharków deserowych. Schłodzić w lodówce, a tuż przed podaniem udekorować odłożonymi owocami i posiekaną skórką pomarańczową.

    Zalety

    • Jogurt jest dobrym źródłem wapnia, pierwiastka, który zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości. * • Miękkie owoce zawierają dużo witaminy C, która jest dobrym przeciwutleniaczem. Ich naturalna kwasowość powoduje, że ta witamina nie jest tracona podczas obróbki cieplnej. Zachowamy jej dużo więcej, jeśli owoce posłodzimy dopiero po podduszeniu.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować deser agrestowy dla 6 osób, należy zastąpić miękkie owoce 450 g agrestu (nie zachowywać do przybrania) i zwiększyć ilość cukru pudru do 115 g. Dusić agrest przez 15 minut, aż zrobi się miękki. * • Deser truskawkowy: pokroić 225 g dojrzałych truskawek na plasterki, zachowując 4 całe do przybrania. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na 30 minut, aż zaczną puszczać sok, a następnie rozgnieść. Dodać do kremówki ubitej z jogurtem. Podawać deser udekorowany zachowanymi truskawkami, pokrojonymi w ćwiartki lub plasterki.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ A * ✓ B2, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis