Lasagnette z pieczonymi warzywami

    Lasagnette z pieczonymi warzywami

    22polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pieczone warzywa, delikatne i pachnące czosnkiem, tworzą sos, który będzie świetnym dodatkiem do szerokich wstążek makaronowych. Wrzuć do potrawy garstkę prażonych ziaren słonecznika. Potrawa zyska w ten sposób dodatkowe wartości odżywcze i będzie przyjemnie chrupać.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bakłażan, pokrojony na duże kawałki
    • 2 cukinie, pokrojone na duże kawałki
    • 2 czerwone papryki, pokrojone na ćwiartki
    • 1 zielona papryka, pokrojona na ćwiartki
    • 4 dojrzałe pomidory, pokrojone na połówki
    • 2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
    • 1 główka czosnku – ząbki rozdzielone, ale nie obrane, oraz 2 posiekane ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • pieprz kajeński
    • 50 g pestek słonecznika
    • sos sojowy
    • 340 g makaronu lasagnette lub pappardelle (szerokie wstążki)
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego (według uznania)
    • garstka świeżej bazylii, grubo posiekanej, lub 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Ułożyć bakłażany, cukinię, zieloną i czerwoną paprykę, pomidory, czerwoną cebulę i całe ząbki czosnku w jednej warstwie w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posypać szczyptą pieprzu kajeńskiego, połową posiekanego czosnku, solą i pieprzem.
    2. Piec około 45 minut, aż warzywa nieco zmiękną, a miejscami dobrze się przypieką. Przewracać warzywa raz lub dwa podczas pieczenia i zwiększyć ogień, jeśli nie pieką się odpowiednio szybko.
    3. Tymczasem uprażyć pestki słonecznika. Posmarować patelnię kilkoma kroplami oliwy z oliwek i rozgrzać ją. Wrzucić pestki słonecznika i potrząsać patelnią kilka chwil, aż zaczną się prażyć. Skropić kilkoma kroplami sosu sojowego i potrząsnąć energicznie, żeby sos wyparował, a ziarna lekko się przyrumieniły. Łącznie powinno to zająć 4–5 minut. Zestawić patelnię z ognia, kiedy tylko ziarna zaczną robić się chrupkie. Odstawić patelnię do ostygnięcia.
    4. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Starannie odcedzić i postawić w ciepłym miejscu.
    5. Pokroić upieczone warzywa na kawałki wielkości kęsa. Wymieszać je z resztą surowego, posiekanego czosnku, przecierem pomidorowym oraz bazylią lub pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Wymieszać makaron z sosem warzywnym i podawać natychmiast, posypany uprażonymi ziarnami słonecznika.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ A, C, E * ✓ ✓ B1, niacyna, miedź, potas * ✓ B2, kwas foliowy, żelazo

    Inne propozycje

    • Utłuc w moździerzu kilka nitek szafranu i dodać je do warzyw wraz z przecierem pomidorowym. * • Pominąć pestki słonecznika, a za to położyć na każdej porcji makaronu z warzywami łyżkę chudego, świeżego serka koziego. * • Pestki słonecznika można z powodzeniem zastąpić pestkami dyni.

    Zalety

    • Warzywa mają dużą wartość odżywczą, a pestki słonecznika dostarczają organizmowi znacznych ilości żelaza, witaminy B1 oraz fosforu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    pyyycha! - 18 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis