Lasagne z owocami morza

    Lasagne z owocami morza

    3polubienia
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lasagne z łososiem, krewetkami i mnóstwem warzyw to danie pełne witamin i bardzo pożywne. Wykorzystaj świeże warzywa, dostępne w danej porze roku. Jeśli minął już sezon na zielony groszek, szparagi i fasolkę szparagową, zastąp je brokułami, kapustą włoską i podsmażonymi pieczarkami. Podawaj z chlebem i sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mały koper włoski, pokrojony w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 4 ząbki czosnku, grubo posiekane
    • 2 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej
    • ¼–½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • ¼–½ łyżeczki mieszanki ziół włoskich
    • szczypta suszonych płatków chili
    • 125 g mięsa kalmarów
    • 125 g filetu z łososia, w kawałkach
    • 125 g krewetek tygrysich, obranych
    • 125 g mieszanki małży z puszki
    • 150 ml wytrawnego białego wina
    • 150 ml wywaru z warzyw lub rybnego
    • skórka otarta z ½ cytryny
    • 2 liście laurowe
    • 1 marchewka, grubo posiekana
    • 1 kg pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 5 strżczków fasolki szparagowej, pokrojonych na kawałki
    • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
    • 250 g szparagów
    • 170 g groszku, świeżego lub mrożonego
    • 400 g płatów makaronowych na lasagne
    • 250 g sera ricotta
    • 2 jajka, ubite
    • 85 g świeżo startego parmezanu
    • świeżo starta gałka muszkatołowa
    • sól, pieprz czarny, pieprz kajeński

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Dwie łyżki oliwy rozgrzać w dużym rondlu. Dodać koper włoski, cebulę i połowę czosnku. Podsmażać około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać natkę pietruszki, nasiona kopru włoskiego, suszone zioła włoskie i szczyptę pokruszonych płatków chili. Smażyć jeszcze 1–2 minuty.
    2. Dodać kalmary i kawałki łososia, smażyć 1 minutę. Wymieszać, dodać krewetki i małże. Smażyć jeszcze pół minuty i wyjać owoce morza łyżką cedzakową na talerz.
    3. Do pozostałej w rondlu oliwy z przyprawami dolać wino, wywar, skórkę cytrynową, liście laurowe i marchewkę. Gotować 5 minut, aż w rondlu pozostanie około 100 ml sosu. Mieszając, dodać pomidory i gotować na dużym ogniu jeszcze 3–4 minuty, aż powstanie gęsty sos o intensywnym aromacie.
    4. Dodać fasolkę i resztę czosnku. Przykryć pokrywką i gotować 10 minut. Dodać cukinię i wymieszać, przyprawić do smaku. Przykryć i gotować 5 minut. Dodać szparagi oraz groszek. Gotować pod przykryciem kolejne 5 minut.
    5. Odrobiną pozostałej oliwy lekko natłuścić prostokątne żaroodporne naczynie. Nałożyć do niego 2/3 warzyw (wyjmując je łyżką cedzakową z rondla z sosem, usunąwszy wcześniej liście laurowe). Na warzywa położyć warstwę płatów makaronowych tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Na to nałożyć owoce morza i kolejną warstwę płatów na lasagne. Na wierzch nałożyć pozostałe warzywa i sos, przykryć ostatnią warstwą makaronu.
    6. Ser ricotta wymieszać z jajkami i parmezanem. Przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej, solą, pieprzem czarnym i kajeńskim. Tę mieszaninę nałożyć równomiernie na wierzch lasagne i spryskać resztą oliwy.
    7. Piec pół godziny, aż lasagne dobrze się rozgrzeje, a jej wierzch się przyrumieni. Podawać na gorąco.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, B1, B12, C, wapń, miedź * ✓ ✓ E, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas, selen * ✓ B2

    Zalety

    • Ryby oleiste, takie jak łosoś, zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają zapobiegać chorobie wieńcowej i udarom. * • Dietę śródziemnomorską uważa się za jedną z najzdrowszych diet na świecie – między innymi dlatego, że stosuje się w niej oliwę z oliwek i nienasycone kwasy tłuszczowe zamiast masła i innych nasyconych tłuszczów.

    Inne propozycje

    • Jeśli świeże pomidory nie mają intensywnego smaku, można dodać do sosu 1 łyżkę przecieru pomidorowego i szczyptę cukru. * • Aby przygotować wegetariańska lasagne, należy zrezygnować z owoców morza i pominąć punkt 2. przepisu. Wtedy można dodać znacznie więcej warzyw, na przykład 10–12 strączków fasolki, 3 cukinie, a także 400 g dokładnie odsączonej fasolki flageolet z puszki. * • Warzywa dodawane do tej potrawy mogą się zmieniać, w zależności od pory roku. Na przykład, jeśli nie ma akurat fasolki szparagowej, należy dodać więcej groszku (do 250 g); zamiast kopru włoskiego – 2 łodygi selera naciowego, zamiast świeżych pomidorów – 2 puszki konserwowych (po 400 g każda).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis