Lasagne po marynarsku

    Lasagne po marynarsku

    4polubienia
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli zamiast tradycyjnego białego sosu użyjemy sera ricotta, przyrządzimy lasagne błyskawicznie. Wystarczy ułożyć warstwy nadzienia z tuńczyka, pomidorów i szpinaku na warstwach makaronu i czekać, aż lasagne się upiecze.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g makaronu lasagne
    • 400 g tuńczyka z puszki, odsączonego
    • 450 g passaty pomidorowej
    • 9 czarnych oliwek bez pestek, grubo posiekanych
    • 200 g drobnych listków szpinaku
    • 250 g ricotty
    • 4 łyżki chudego mleka
    • 2 łyżki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przygotować płaty lasagne zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    2. Rozdrobnić tuńczyka, a następnie wrzucić na patelnię i dodać passatę pomidorową. Rozgrzać na małym ogniu. Dodać oliwki i szpinak, doprawić dużą ilością czarnego pieprzu. Przykryć i podgrzewać przez około 5 minut, aż listki szpinaku się skurczą.
    3. Nałożyć ⅓ nadzienia tuńczykowego do formy. Ułożyć na nim płaty lasagne. Nałożyć połowę pozostałego nadzienia i przykryć płatami lasagne. Ułożyć jeszcze jedną taką warstwę.
    4. Utrzeć ser ricotta z mlekiem i doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na wierzch lasagne i posypać parmezanem. Piec w gorącym piekarniku przez 30 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    • Zamiast świeżego szpinaku – 400 g boćwiny, pokrojonej w cienkie paski, lub rukoli. • Tuńczyka można zastąpić łososiem, makrelą lub sardynkami z puszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis