Kuszące żeberka wieprzowe

    • < />

    Kuszące żeberka wieprzowe

    Kuszące żeberka wieprzowe

    (0)
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Żeberka wieprzowe podgotowuje się najpierw na wolnym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrywa się je pomarańczowo-musztardową glazurą i piecze. Do przygotowania potrawy najlepsze będą bardzo mięsiste żeberka. Trzeba podać do nich miseczki do płukania palców i dużo serwetek.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 żeberek

    • 12 pojedynczych mięsistych żeberek wieprzowych (ok. 900 g)
    • 3 łyżki czerwonego octu winnego
    • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
    • długi pasek skórki z pomarańczy
    • 150 ml soku z pomarańczy
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki ciemnego brązowego cukru
    • 2 łyżki sosu worcester
    • 1 łyżka musztardy francuskiej
    • ½–1 łyżeczka chili w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Usunąć z żeberek jak najwięcej tłuszczu, włożyć je do rondla, zalać zimną wodą i dodać 2 łyżki octu winnego. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 20 minut; co jakiś czas odszumować.
    2. W małym garnku wymieszać pozostałą łyżkę octu winnego, olej, skórkę i sok z pomarańczy, przecier pomidorowy, brązowy cukier, sos worcester, musztardę i chili w proszku. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na wolnym ogniu 4–5 minut, aż sos trochę odparuje.
    3. Osuszyć żeberka i ułożyć je pojedynczą warstwą w dużej formie do pieczenia. Polać je przygotowanym sosem pomarańczowym i równomiernie pokryć nim żeberka, przewracając je na różne strony. Przykryć luźno folią i piec 20 minut.
    4. Zdjąć folię i piec jeszcze 20–25 minut, aż żeberka staną się ciemnobrązowe i lepkie. Od czasu do czasu przewracać oraz podlewać sosem. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na duży półmisek i podawać ciepłe.

    1 żeberko zawiera

    ✓B1, B6, B12, E, niacyna, wapń, cynk

    Inne propozycje

    • Żeberka w stylu orientalnym. Przygotować glazurę z 2 łyżeczek startego imbiru, 3 łyżek płynnego miodu, łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżek ciemnego sosu sojowego, 2 łyżek wina ryżowego lub wytrawnego sherry, 2 łyżek sosu hoisin, 2 łyżeczek octu sherry i łyżeczki sosu chili. * • Zamiast glazury przygotować mieszankę do obtoczenia żeberek. Wymieszać 2 łyżki papryki w proszku, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki pieprzu cayenne oraz 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Żeberka ugotować na wolnym ogniu tak jak w przepisie głównym, osuszyć, lekko ostudzić, pokryć mieszanką przypraw i upiec.

    Zalety

    • Wieprzowinę uważa się za tłuste mięso. Jest ona jednak dziś chudsza niż dawniej dzięki zmianie metod hodowlanych i procesów obróbki mięsa. * • Żeberka należą do najbardziej tłustych części wieprzowiny. Odkrawanie widocznego tłuszczu, gotowanie w wodzie na wolnym ogniu, a następnie pieczenie do kruchości to dobre sposoby przyrządzania tego mięsa, które pozwalają znacznie zmniejszyć zawartość tłuszczu.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie