Zaloguj się Zarejestruj się

Kuszące żeberka wieprzowe

2polubienia
1godz.15min.


Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

Żeberka wieprzowe podgotowuje się najpierw na wolnym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrywa się je pomarańczowo-musztardową glazurą i piecze. Do przygotowania potrawy najlepsze będą bardzo mięsiste żeberka. Trzeba podać do nich miseczki do płukania palców i dużo serwetek.

Norma MacMillan

Składniki
ilość sztuk: 12 żeberek

  • 12 pojedynczych mięsistych żeberek wieprzowych (ok. 900 g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • długi pasek skórki z pomarańczy
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • ½–1 łyżeczka chili w proszku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Usunąć z żeberek jak najwięcej tłuszczu, włożyć je do rondla, zalać zimną wodą i dodać 2 łyżki octu winnego. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 20 minut; co jakiś czas odszumować.
  2. W małym garnku wymieszać pozostałą łyżkę octu winnego, olej, skórkę i sok z pomarańczy, przecier pomidorowy, brązowy cukier, sos worcester, musztardę i chili w proszku. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na wolnym ogniu 4–5 minut, aż sos trochę odparuje.
  3. Osuszyć żeberka i ułożyć je pojedynczą warstwą w dużej formie do pieczenia. Polać je przygotowanym sosem pomarańczowym i równomiernie pokryć nim żeberka, przewracając je na różne strony. Przykryć luźno folią i piec 20 minut.
  4. Zdjąć folię i piec jeszcze 20–25 minut, aż żeberka staną się ciemnobrązowe i lepkie. Od czasu do czasu przewracać oraz podlewać sosem. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na duży półmisek i podawać ciepłe.

1 żeberko zawiera

✓B1, B6, B12, E, niacyna, wapń, cynk

Inne propozycje

• Żeberka w stylu orientalnym. Przygotować glazurę z 2 łyżeczek startego imbiru, 3 łyżek płynnego miodu, łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżek ciemnego sosu sojowego, 2 łyżek wina ryżowego lub wytrawnego sherry, 2 łyżek sosu hoisin, 2 łyżeczek octu sherry i łyżeczki sosu chili. * • Zamiast glazury przygotować mieszankę do obtoczenia żeberek. Wymieszać 2 łyżki papryki w proszku, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki pieprzu cayenne oraz 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Żeberka ugotować na wolnym ogniu tak jak w przepisie głównym, osuszyć, lekko ostudzić, pokryć mieszanką przypraw i upiec.

Zalety

• Wieprzowinę uważa się za tłuste mięso. Jest ona jednak dziś chudsza niż dawniej dzięki zmianie metod hodowlanych i procesów obróbki mięsa. * • Żeberka należą do najbardziej tłustych części wieprzowiny. Odkrawanie widocznego tłuszczu, gotowanie w wodzie na wolnym ogniu, a następnie pieczenie do kruchości to dobre sposoby przyrządzania tego mięsa, które pozwalają znacznie zmniejszyć zawartość tłuszczu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie

Żeberka
Żeberka (23)