Żeberka wieprzowe podgotowuje się najpierw na wolnym ogniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrywa się je pomarańczowo-musztardową glazurą i piecze. Do przygotowania potrawy najlepsze będą bardzo mięsiste żeberka. Trzeba podać do nich miseczki do płukania palców i dużo serwetek.
✓B1, B6, B12, E, niacyna, wapń, cynk
• Żeberka w stylu orientalnym. Przygotować glazurę z 2 łyżeczek startego imbiru, 3 łyżek płynnego miodu, łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżek ciemnego sosu sojowego, 2 łyżek wina ryżowego lub wytrawnego sherry, 2 łyżek sosu hoisin, 2 łyżeczek octu sherry i łyżeczki sosu chili. * • Zamiast glazury przygotować mieszankę do obtoczenia żeberek. Wymieszać 2 łyżki papryki w proszku, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki pieprzu cayenne oraz 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Żeberka ugotować na wolnym ogniu tak jak w przepisie głównym, osuszyć, lekko ostudzić, pokryć mieszanką przypraw i upiec.
• Wieprzowinę uważa się za tłuste mięso. Jest ona jednak dziś chudsza niż dawniej dzięki zmianie metod hodowlanych i procesów obróbki mięsa. * • Żeberka należą do najbardziej tłustych części wieprzowiny. Odkrawanie widocznego tłuszczu, gotowanie w wodzie na wolnym ogniu, a następnie pieczenie do kruchości to dobre sposoby przyrządzania tego mięsa, które pozwalają znacznie zmniejszyć zawartość tłuszczu.