Kuskus z jagnięciną, morelami i orzechami piniowymi

    Kuskus z jagnięciną, morelami i orzechami piniowymi

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do łagodnej w smaku kaszki kuskus dodajmy ostre chili, aromatyczny kmin rzymski, sok z cytryny i smażoną jagnięcinę. To pyszne danie najlepiej smakuje z fasolką szparagową lub miniaturowymi cukiniami gotowanymi na parze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kuskusu
    • 50 g suszonych moreli, posiekanych
    • 550 g wywaru z kostki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 400 g jagnięciny pokrojonej w paseczki lub steków z udźca, w cienkie plasterki
    • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 duża czerwona papryczka chili, pokrojona w krążki
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka mielonej papryki plus trochę do posypania
    • sok z 1 cytryny
    • 4 łyżki śmietanki
    • 4 łyżki prażonych orzechów piniowych plus trochę do posypania
    • 2 łyżki kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wrzucić kuskus i morele do miski odpornej na wysoką temperaturę. Wlać 400 ml wrzącego wywaru i łyżkę oliwy. Dodać łyżeczkę soli. Odstawić na czas przyrządzania mięsa, żeby kuskus wchłonął płyn.
    2. Rozgrzać resztę oliwy na dużej patelni teflonowej. Wrzucić mięso, czosnek, chili, kmin rzymski i paprykę. Smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez 7 minut, aż wszystkie składniki przyrumienią się. Wlać resztę wywaru i doprowadzić do wrzenia, zeskrobać z dna to, co przywarło. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Dodać śmietankę i wymieszać.
    3. Spulchnić kuskus widelcem. Dodać orzeszki piniowe i kolendrę. Wymieszać, rozdzielić na 4 talerze. Nałożyć na wierzch mięso. Udekorować resztą orzeszków piniowych i oprószyć mieloną papryką.

    Kuskus z warzywami i curry

    Jest to przepis, który pozwala nam zużyć resztki warzyw i mięsa z poprzedniego dnia. Pokroić chude kawałki pieczeni w drobną kostkę. Pokroić na małe kawałki wszystkie pieczone warzywa, na przykład ziemniaki, marchewkę i pasternak (po ok. 100 g na osobę). W punkcie 1. namoczyć kuskus i morele. Rozgrzać w woku łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić mięso, wyciśnięty ząbek czosnku, 2 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego oraz dużą czerwoną papryczkę chili, posiekaną. Posypać łyżką łagodnego curry w proszku. Smażyć przez 2–3 minut, cały czas mieszając, a następnie dodać warzywa i starannie odgrzać. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec wymieszać z kuskusem.

    Kuskus po marokańsku

    Namoczyć kuskus jak w punkcie 1., ale nie dodawać moreli. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę pokrojoną w krążki, 2 wyciśnięte ząbki czosnku oraz 2 cm świeżego imbiru, obranego i startego. Smażyć przez 5 minut. Dodać 2 łyżeczki pasty harissa (lub więcej, jeśli lubimy ostre potrawy). Doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie puszki cieciorki po 400 g (odsączonej i wypłukanej) oraz pieczoną paprykę lub marynowanego bakłażana ze słoika (280 g). Lekko wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Wymieszać z kuskusem i podawać.

    …przygotuj wcześniej

    Można namoczyć 500 g kuskusu w 800 ml wrzątku lub wywaru i połowę wstawić do lodówki lub zamrozić. Mrożony kuskus trzeba zjeść w ciągu 3 miesięcy. Odgrzewa się go w kuchence mikrofalowej przez 4–5 minut i spulchnia w tym czasie raz widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis