Brokuły zapiekane z żółtym serem

    Brokuły zapiekane z żółtym serem

    22polubienia
    45min.


    Zrobione przez 240 osób

    To jest świetna zapiekanka, którą upiekłam pewnego dnia, gdy przyjaciółka poprosiła mnie o „Brokuły au gratin" na jej urodzinowy obiad. Jest to bardzo dobry przepis dla tych, którzy nie są wielkimi fanami bułki tartej. Poza tym można zrezygnować z jajek, użyć chudego mleka i beztłuszczowego sera i też wszystko smakuje znakomicie. Jest to w zasadzie doskonały przepis, który można łatwo dostosować do własnych upodobań. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 740 g świeżych brokułów
    • 120 g masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 mała posiekana cebula
    • 300 ml (1,25 szkl.) mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 430 g tartego sera typu ementaler
    • 2 jajka, lekko roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C.
    2. Włożyć brokuły do sita nad garnkiem do gotowania na parze, wlać do garnka ok. 2,5 cm wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować około 2 do 6 min. Odcedzić.
    3. W niewielkim rondelku roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i zasmażać mieszając, aż zacznie bąbelkować. Wrzucić cebulę i stopniowo dolewać mleko, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i jajka, i dobrze wymieszać. Zalać tym brokuły, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wielkości ok. 23x33 cm.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    8

    Pychota! Trochę zmodyfikowałem ten przepis mieszając brokuły z łazankami al dente i dodając do sosu odrobinę gałki muszkatałowej - 10 kwi 2013

    PaulinaKaczmarczyk
    1

    - - 26 gru 2014

    kulomen
    autor:
    0

    bardzo dobre, zmieniłem trochę ten przepis i przed dodaniem cebuli do zasmażki podsmażyłem ją z 6 pieczarkami i dopiero wtedy wymieszałem całość - 08 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis