Kuskus z jagnięciną po persku

    Kuskus z jagnięciną po persku

    1polubienie
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kawałki chudej jagnięciny dusimy na wolnym ogniu z daktylami w mocno przyprawionym wywarze, a następnie wykładamy na kuskus z orzeszkami pistacjowymi i dekorujemy pestkami granatów. To wspaniałe danie na przyjęcie, ponieważ można przygotować je wcześniej. Podaje się je z arabskim chlebkiem i zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 2 cebule, pokrojone na połówki i w cienkie plasterki
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie krążki
    • 2 szczypty szafranu
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 100 g daktyli bez pestek, pokrojonych
    • 600 ml wywaru jagnięcego
    • sól i pieprz
    • pestki 1 małego granatu, do przybrania
    • Kuskus pistacjowy
    • 300 ml wywaru jagnięcego
    • 400 g kuskusu
    • 15 g świeżej kolendry, posiekanej
    • 25 g orzeszków pistacjowych, grubo posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać duży, teflonowy rondel i obrumienić w nim ze wszystkich stron kawałki mięsa, smażąc je w kilku porcjach. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
    2. Wlać do rondla oliwę, wrzucić czosnek, imbir, cebulę i chili. Smażyć na małym ogniu 10 minut, często mieszając.
    3. Wrzucić mięso z powrotem do rondla wraz z szafranem, mieloną kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem i papryką w proszku. Smażyć około 30 sekund, cały czas mieszając, a następnie dodać daktyle i wlać wywar. Doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu godzinę, aż mięso będzie miękkie.
    4. Przygotować kuskus około 15 minut przed końcem duszenia mięsa. Doprowadzić wywar do wrzenia, dodać kuskus i znów doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, szczelnie przykryć i odstawić na 10 minut.
    5. Lekko spulchnić kuskus widelcem, dodać kolendrę z orzeszkami pistacjowymi i przełożyć na duży, podgrzany półmisek. Wyłożyć na wierzch mięso i posypać pestkami granatu. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Potrawę tę można przygotować aż do końca punktu 3 przepisu dzień wcześniej, wystudzić i wstawić w przykrytej szczelnie misce do lodówki. Przed podaniem odgrzać mięso wtedy, gdy moczy się kuskus. Mięso z sosem powinno zawrzeć.

    Zalety

    Pestki granatu to bardzo apetycznie wyglądające przybranie potraw zarówno słodkich, jaki i słonych. Mają one ciekawy, słodko-kwaśny smak i są bardzo wartościowe pod względem odżywczym, bowiem dostarczają organizmowi witaminy C i błonnika.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna, żelazo * ✓✓ B2, C, cynk * ✓ A, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis