Kurczak z prażonymi migdałami

    Kurczak z prażonymi migdałami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i pyszne danie: smażona pierś z kurczaka, którą wcześniej jedynie obtaczamy w mące z dodatkiem prażonym migdałów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki mąki
    • sól i pieprz
    • 4 filety z piersi kurczaka (po około 125 g każdy)
    • 50 g migdałów w płatkach
    • 2 łyżki oliwy z oliwek lub 25 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Do 4 łyżek mąki dodać sól i pieprz oraz dużą szczyptę papryki i/lub mielonego kwiatu muszkatołowego (macis). Starannie obtoczyć w tej mieszance 4 filety z piersi kurczaka.
    2. Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć na niej 50 g migdałów w płatkach. Potrząsać patelnią, by nie przypaliły się. Prażyć nie dłużej niż 2–3 minuty. Wyjąć z patelni.
    3. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek lub 25 g masła. Wrzucić filety i smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z obu stron, aż przyrumienią się i nie będą surowe w środku.
    4. Podawać posypane migdałami, z cząstkami cytryny do wyciśnięcia, frytkami i zieloną sałatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis