Kurczak z porami i pieczarkami

    Kurczak z porami i pieczarkami

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka duszona z pieczarkami i porem. Podawać z ryżem lub makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
    • 250 g małych pieczarek
    • 250 g porów pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 200 ml bulionu drobiowego
    • 200 ml mleka lub śmietany
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanego estargonu
    • skórka otarta z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, dodać kurczaka i pieczarki, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.
    2. Dodać pora, wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Posypać mąką i wymieszać, następnie dodać bulion i mleko, zagotować.
    3. Zmniejszyć ogień, dodać zioła i skórkę z cytryny i gotować przez 5 minut, aż sos się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.

    sposób podawania

    Danie można zapiec pod warstwą purée ziemniaczanego.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis