Kurczak z orzechami nerkowca

    Kurczak z orzechami nerkowca

    Zapisz do ulubionych
    24min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kurczak, orzechy i morele z dodatkiem świeżej bazylii tworzą bardzo zdrowe i orzeźwiające danie w stylu orientalnym, doskonałe na upalny dzień. Można je przyrządzić błyskawicznie i podawać z makaronem ryżowym lub białym ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paseczki
    • 50 g orzechów nerkowca
    • 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
    • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
    • 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
    • 50 g suszonych moreli, pokrojonych w paski
    • 4 łyżki wytrawnego sherry
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • ½ małej kapusty chińskiej, drobno poszatkowanej
    • 25 g listków świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 9min.  ›  Gotowe w: 24min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni lub w woku. Wrzucić kurczaka i orzechy nerkowca. Smażyć przez 2–3 minuty, cały czas mieszając.
    2. Dodać paprykę, selera naciowego i cebulę dymkę. Smażyć przez 1–2 minuty, cały czas mieszając, by lekko zmiękły. Wrzucić plasterki cukinii i morele. Smażyć przez 1–2 minuty. Warzywa powinny być lekko usmażone, lecz wciąż chrupkie.
    3. Dodać do warzyw sherry oraz sok i skórkę z limonki, a następnie olej sezamowy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 30–60 sekund, cały czas mieszając, by alkohol wyparował, a wszystkie składniki pokryły się sosem. Dodać kapustę chińską i bazylię. Szybko wymieszać, podawać natychmiast.

    …zrób to szybciej

    W sprzedaży jest mnóstwo różnych mieszanek krojonych warzyw na patelnię, zarówno świeżych, jak i mrożonych, którymi możemy zastąpić paprykę, cukinię, seler naciowy i cebulę dymkę. Porcja dla 4 osób to 500 g.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis