Zaloguj się Zarejestruj się

Kurczak z orzechami nerkowca

Kurczak, orzechy i morele z dodatkiem świeżej bazylii tworzą bardzo zdrowe i orzeźwiające danie w stylu orientalnym, doskonałe na upalny dzień. Można je przyrządzić błyskawicznie i podawać z makaronem ryżowym lub białym ryżem.

Jacek Fronczak

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paseczki
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
  • 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
  • 50 g suszonych moreli, pokrojonych w paski
  • 4 łyżki wytrawnego sherry
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ małej kapusty chińskiej, drobno poszatkowanej
  • 25 g listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 9min.  ›  Gotowe w: 24min. 

  1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni lub w woku. Wrzucić kurczaka i orzechy nerkowca. Smażyć przez 2–3 minuty, cały czas mieszając.
  2. Dodać paprykę, selera naciowego i cebulę dymkę. Smażyć przez 1–2 minuty, cały czas mieszając, by lekko zmiękły. Wrzucić plasterki cukinii i morele. Smażyć przez 1–2 minuty. Warzywa powinny być lekko usmażone, lecz wciąż chrupkie.
  3. Dodać do warzyw sherry oraz sok i skórkę z limonki, a następnie olej sezamowy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 30–60 sekund, cały czas mieszając, by alkohol wyparował, a wszystkie składniki pokryły się sosem. Dodać kapustę chińską i bazylię. Szybko wymieszać, podawać natychmiast.

…zrób to szybciej

W sprzedaży jest mnóstwo różnych mieszanek krojonych warzyw na patelnię, zarówno świeżych, jak i mrożonych, którymi możemy zastąpić paprykę, cukinię, seler naciowy i cebulę dymkę. Porcja dla 4 osób to 500 g.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie