Kurczak z morelami i kminem rzymskim

    Kurczak z morelami i kminem rzymskim

    2polubienia
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Z udek kurczaka, delikatnych i pełnych smaku, przyrządza się świetne potrawy jednogarnkowe. Świeże morele i bulwy kopru włoskiego doskonale smakują razem, szczególnie po doprawieniu kminem rzymskim. Można podawać tę potrawę z gotowanym ryżem, młodymi ziemniakami lub pieczonymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 8 udek kurczaka (ok. 450 g)
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
    • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
    • 300 ml bulionu z kury
    • 3 marchewki, pokrojone w słupki
    • 1 koper włoski, pokrojony w plasterki
    • 300 g dojrzałych, ale twardych moreli, podzielonych na ćwiartki
    • sól i pieprz
    • posiekane liście kopru włoskiego lub koperku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Zagrzać olej w dużym ognioodpornym casserole i smażyć udka kurczaka 5–10 minut, przewracając od czasu do czasu, aż się przyrumienią ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Dodać do rondla cebulę i czosnek i smażyć 5 minut lub aż będą miękkie i lekko przyrumienione.
    2. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć minutę i dodać bulion. Włożyć kurczaka z powrotem do garnka razem z marchewką i koprem włoskim. Zagotować. Mieszać dokładnie, przykryć i dusić na wolnym ogniu 30 minut lub aż kurczak zrobi się miękki. Zdjąć pokrywkę. Jeśli jest za dużo płynu, gotować, żeby nieco odparował.
    3. Dodać morele do rondla i wymieszać lekko. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.
    4. Doprawić pieprzem i solą. Posypać liśćmi kopru i podawać z ryżem lub ziemniakami.

    Inne propozycje

    • Większość tłuszczu w kurczaku znajduje się w skórze, więc obieranie kurczaka przed gotowaniem obniży wartość energetyczną porcji do 310 kcal i zawartość tłuszczów do 16 g, w tym 3 g NKT. * • Można nie używać kolendry i kminu rzymskiego, ale należy dodać 8 łyżek ciemnego sosu sojowego pod koniec punktu 3. i dobrze podgrzać. * • Zastąpić morele świeżym mango, pokrojonym na plasterki lub kawałki. Posypać danie świeżą kolendrą zamiast liśćmi kopru. * • Można użyć puszki moreli przekrojonych na połówki w naturalnym soku, około 400 g, zamiast świeżych moreli. Należy je odsączyć i przekroić na pół.

    Zalety

    • Kurczak to dobre źródło białka. * • Zarówno morele, jak i marchewki dostarczają sporej ilości witaminy A w postaci beta-karotenu, który nadaje im pomarańczową barwę. Marchewki to znacznie lepsze źródło, dostarczające ponad 20 razy więcej tego związku na 100 g niż morele. Witamina A jest istotna dla dobrego wzroku i coraz bardziej docenia się jej wartość jako przeciwutleniacza, pomagającego chronić przed rakiem i chorobą wieńcową serca.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A * ✓✓ B6, C * ✓ B1, B2, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis