Musztardowa pierś z kurczaka

    Musztardowa pierś z kurczaka

    8polubień
    25min.


    Zrobione przez 8 osób

    Bardzo prosty przepis na pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie. Podawać z chlebem lub upieczonymi ziemniakami oraz sałatką. Taki kurczak doskonale smakuje też na zimno.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki musztardy dijon
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta chili
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek cebulki dymki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Utrzeć olej słonecznikowy z musztardą dijon, przecierem pomidorowym, cukrem, chili i czosnkiem.
    2. Zrobić na każdym filecie z piersi kurczaka 3 nacięcia. Włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i obtoczyć z obu stron w sosie musztardowym. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Piec na średnio rozgrzanym grillu węglowym przez 15–20 minut, przewracać od czasu do czasu na drugą stronę i smarować olejem.
    4. Razem z kurczakiem upiec cebule dymki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis