Kurczak tymiankowy z warzywami

    Kurczak tymiankowy z warzywami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to smakowity posiłek rodzinny, wyjątkowo łatwy do przyrządzenia. Mięso kurczaka i warzywa doprawia się odrobiną tymianku i pomarańczami, piecze na złocisto i podaje!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki
    • 4 pasternaki, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
    • 4 marchewki, przekrojone wzdłuż na pół
    • 1 czerwona cebula, przekrojona na ćwiartki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 pomarańcza, przekrojona na ćwiartki
    • 4 filety z piersi kurczaka ze skórą
    • kilka gałązek świeżego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Gotować ziemniaki przez 5 minut i odcedzić. Włożyć z powrotem do rondla, przykryć i potrząsnąć energicznie.
    2. Ułożyć ziemniaki, pasternak, marchew i cebulę w dużej brytfannie. Wymieszać oliwę z miodem i sokiem wyciśniętym z ćwiartek pomarańczy. Skropić warzywa i starannie je obtoczyć. Ostrym nożem nakroić skórę na piersiach kurczaka w kilku miejscach. Ułożyć między warzywami wraz z wyciśniętymi ćwiartkami cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem.
    3. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec przez godzinę, przewracając warzywa na drugą stronę od czasu do czasu, aż kurczak się przyrumieni.

    Z czym podawać

    Przełożyć mięso i warzywa na podgrzany talerz. Poprószyć sos w brytfannie łyżką mąki, ustawić na palniku i podgrzewać przez 2 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dodawać 300 ml wywaru drobiowego, doprowadzić do wrzenia i mieszać, aż sos zgęstnieje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis