Kurczak po marokańsku z kaszką kuskus

    Kurczak po marokańsku z kaszką kuskus

    13polubień
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Aromatyczny kminek, kolendra i cynamon nadają piersi z kurczaka charakterystyczny smak kuchni śródziemnomorskiej, a jeśli podamy potrawę z cieciorką, charakter potrawy stanie się jeszcze wyraźniejszy. Znakomitym dopełnieniem tego kolorowego dania jest kaszka kuskus, która szybko się gotuje.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g filetów z piersi kurczaka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka kolendry
    • 1 laska cynamonu
    • 2 małe cukinie, pokrojone w półplasterki
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 200 ml wywaru z warzyw
    • 250 g kaszki kuskus
    • 400 ml wrzątku
    • 200 g groszku cukrowego
    • 410 g cieciorki z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 10 g masła
    • sól i pieprz
    • posiekana świeża kolendra do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pokroić mięso ukośnie na paski grubości ok. 1 cm. Połowę oliwy podgrzać w woku lub na patelni o grubym dnie. Dodać kurczaka, cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty.
    2. Zmniejszyć ogień, dodać kminek, kolendrę i cynamon. Smażyć przez minutę, ciągle mieszając. Dodać cukinię, pomidory razem z zalewą. Dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. W tym czasie włożyć kuskus do rondelka i zalać wrzątkiem. Dodać pozostałą łyżkę oliwy. Zamieszać, przykryć, zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut.
    4. Dodać groszek cukrowy i cieciorkę do mięsa na patelni. Dusić przez 5 minut, często mieszając.
    5. Do kaszki kuskus dodać masło, wymieszać, spulchniając ją widelcem. Rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć mięso z sosem, przybrać posiekaną kolendrą.

    Zalety

    • Kaszka kuskus zawiera bardzo mało tłuszczu i dużo złożonych węglowodanów. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli rozkłada się w przewodzie pokarmowym, stopniowo uwalniając energię. * • Cukinia dostarcza bardzo mało kalorii. Ma cienką jadalną skórkę, w której znajduje się wiele składników odżywczych. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, zawiera także sporo witaminy C i kwasu foliowego. Można także jeść jej pomarańczowożółte kwiaty - ugotowane lub na surowo.

    Inna propozycja

    • Można przygotować kuskus z krewetkami i fasolą na sposób bliskowschodni. Należy wówczas użyć 400 g ugotowanych krewetek (jeśli są mrożone - trzeba je najpierw rozmrozić), a cieciorkę zastąpić czarną fasolą. W punkcie 1. smażyć cebulę z czosnkiem na oleju 2 minuty. W punkcie 2. - zrezygnować z cukinii. W punkcie 4. dodać krewetki i fasolę, a zamiast groszku cukrowego dodać 250 g mrożonego groszku (po rozmrożeniu) i 200 g fasolki szparagowej.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B6, C * ✓✓ A, B1, E, niacyna, miedź, żelazo * ✓ B2, kwas foliowy, wapń, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    Nie potrafię sprecyzować, czego tu dokładnie brakuje, a jednak w trakcie jedzenia miałam wrażenie niedosytu... niby dużo przypraw tu jest a jednak czegoś jakby brak. Jednak nie jest to zły przepis. - 04 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis