Kurczak po marokańsku z kaszką kuskus

Aromatyczny kminek, kolendra i cynamon nadają piersi z kurczaka charakterystyczny smak kuchni śródziemnomorskiej, a jeśli podamy potrawę z cieciorką, charakter potrawy stanie się jeszcze wyraźniejszy. Znakomitym dopełnieniem tego kolorowego dania jest kaszka kuskus, która szybko się gotuje.

Jacek Fronczak

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • 2 małe cukinie, pokrojone w półplasterki
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml wywaru z warzyw
  • 250 g kaszki kuskus
  • 400 ml wrzątku
  • 200 g groszku cukrowego
  • 410 g cieciorki z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 10 g masła
  • sól i pieprz
  • posiekana świeża kolendra do przybrania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Pokroić mięso ukośnie na paski grubości ok. 1 cm. Połowę oliwy podgrzać w woku lub na patelni o grubym dnie. Dodać kurczaka, cebulę i czosnek, smażyć przez 2 minuty.
  2. Zmniejszyć ogień, dodać kminek, kolendrę i cynamon. Smażyć przez minutę, ciągle mieszając. Dodać cukinię, pomidory razem z zalewą. Dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. W tym czasie włożyć kuskus do rondelka i zalać wrzątkiem. Dodać pozostałą łyżkę oliwy. Zamieszać, przykryć, zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut.
  4. Dodać groszek cukrowy i cieciorkę do mięsa na patelni. Dusić przez 5 minut, często mieszając.
  5. Do kaszki kuskus dodać masło, wymieszać, spulchniając ją widelcem. Rozłożyć na talerzach, na niej ułożyć mięso z sosem, przybrać posiekaną kolendrą.

Zalety

• Kaszka kuskus zawiera bardzo mało tłuszczu i dużo złożonych węglowodanów. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli rozkłada się w przewodzie pokarmowym, stopniowo uwalniając energię. * • Cukinia dostarcza bardzo mało kalorii. Ma cienką jadalną skórkę, w której znajduje się wiele składników odżywczych. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, zawiera także sporo witaminy C i kwasu foliowego. Można także jeść jej pomarańczowożółte kwiaty - ugotowane lub na surowo.

Inna propozycja

• Można przygotować kuskus z krewetkami i fasolą na sposób bliskowschodni. Należy wówczas użyć 400 g ugotowanych krewetek (jeśli są mrożone - trzeba je najpierw rozmrozić), a cieciorkę zastąpić czarną fasolą. W punkcie 1. smażyć cebulę z czosnkiem na oleju 2 minuty. W punkcie 2. - zrezygnować z cukinii. W punkcie 4. dodać krewetki i fasolę, a zamiast groszku cukrowego dodać 250 g mrożonego groszku (po rozmrożeniu) i 200 g fasolki szparagowej.

1 porcja zawiera:

✓✓✓ B6, C * ✓✓ A, B1, E, niacyna, miedź, żelazo * ✓ B2, kwas foliowy, wapń, potas, cynk

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie