Kurczak po grecku w chlebku pitta

    Kurczak po grecku w chlebku pitta

    5polubień
    23min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto propozycja dla kogoś, kto ma bardzo niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Kurczak w chlebku pitta z pyszną sałatą i greckim sosem ogórkowo-jogurtowym zwanym tzatziki. Czy to nie brzmi smakowicie?

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g filetów z piersi kurczaka
    • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
    • 1 łyżeczka papryki
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 chlebki pitta
    • kilka liści zielonej sałaty
    • Tzatziki
    • 1 mały ogórek, starty na tarce
    • 100 g naturalnego jogurtu
    • 100 g odtłuszczonego jogurtu
    • 1 ząbek czosnku wyciśniety przez praskę
    • 1 łyżeczka sosu miętowego
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Mięso pokroić w cienkie paski. Wymieszać kaszkę kukurydzianą z granulowaną cebulą, papryką, kminkiem, pieprzem i solą w plastikowej torebce. Wrzucić do torebki paseczki kurczaka - po kilka naraz - i dobrze wstrząsnąć, aby pokryły się przyprawami. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mieszanki i odłożyć na talerz na czas przygotowania sosu.
    2. Odcisnąć nadmiar wody ze startego ogórka, włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić.
    3. Rozgrzać piekarnik lub grill do wysokiej temperatury. Na patelni rozgrzać połowę oliwy. Wrzucić połowę mięsa, smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty, po obu stronach, aż nabierze złotego koloru. Czynność powtórzyć z pozostałym mięsem. Pierwsza porcja nie powinna przez ten czas wystygnąć.
    4. W tym czasie rozgrzać chlebki pitta na ruszcie, minutę z każdej strony, a następnie rozciąć każdy z nich tak, aby utworzył „kieszeń“.
    5. Wyłożyć każdą pittę od środka liściem sałaty. Nałożyć mięso, polać sosem tzatziki i podawać.

    Zalety

    • Jogurty zawierają dużo wapnia, a stosunkowo mało tłuszczu. W zwykłym jogurcie jest go jednak znacznie więcej (1,35 g na płaską łyżkę) niż w odtłuszczonym (tylko 0,12 g na płaską łyżkę). Kiedy zmieszamy oba rodzaje jogurtu potrawa nie będzie zawierać zbyt wiele tłuszczu, a jednocześnie będzie miała kremową konsystencję. * • Należy zawsze podawać przekąski z dużą ilością świeżej sałaty i warzyw. Nawet łyżka posiekanej natki pietruszki dodana do potrawy sprawi, że nasz organizm otrzyma zauważalnie więcej żelaza oraz witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B1, B2, B6, niacyna, wapń, żelazo, potas, selen, cynk * ✓ kwas foliowy, miedź

    Inne propozycje

    • Aby przygotować potrawę zawierającą więcej błonnika, można użyć pełnoziarnistych chlebków pitta. * • Jeśli nie mamy granulowanej cebuli, możemy użyć soli cebulowej, ale wtedy nie dodajemy soli. * • Kanapkę można przygotować na sposób śródziemnomorski. Całe piersi kurczaka zawinąć w folię do pakowania żywności i rozwałkować wałkiem do ciasta do grubości ok. 1 cm. Na jednym talerzu roztrzepać jajko, na drugim - rozsypać tartą bułkę. Każdy kawałek kurczaka przyprawić, a następnie obtoczyć w jajku i bułce. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, położyć 2 piersi z kurczaka, smażyć 6 minut (w tym czasie raz odwracając), aż nabiorą złotego koloru. Następnie usmażyć pozostałe 2 piersi, pilnując, aby pierwsze nie wystygły. W tym czasie drobno pokroić po 100 g białej i czerwonej kapusty, 75 g słodkiej cebuli pokroić w cienkie plasterki. Dodać łyżkę siekanej natki pietruszki i 2 łyżki soku z cytryny. Do każdej pitty włożyć łyżkę humusu, dodać sałatkę z kapusty oraz gorącą pierś kurczaka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis