Brokuły zapiekane z makaronem

    Brokuły zapiekane z makaronem

    99polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 164 osoby

    Szybka do zrobienia zapiekanka z brokułami i aromatycznym sosem serowym. Wszystkie składniki potrzebne do tego przepisu pewnie masz już w domu!

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 230 g makaronu fusilli (świderki)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki soli
    • 75 g masła
    • 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
    • 700 ml (3 szkl.) mleka
    • 60 g startego parmezanu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
    • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/8 łyżeczki suszonego tymianku
    • 200 g startego ostrego sera cheddar
    • 700 g świeżych gotowanych brokułów
    • 80 g startego sera typu ementaler

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Do dużego garnka z gotującą osoloną wodą wlać łyżkę oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente (czyli tak, by nie był rozgotowany, a lekko twardy). Odcedzić.
    2. W międzyczasie stopić w dużym rondlu masło lub margarynę. Wsypać do niego mąkę, wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić mieszankę do wrzenia. Gotować tak długo, aż zgęstnieje. Dodać starty parmezan, sól kuchenną i sól czosnkową, gałkę muszkatołową, tymianek i starty cheddar, i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Do sosu serowego dodać ugotowane brokuły i odsączony makaron. Dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem dużego (35x25cm) naczynia żaroodpornego. Posypać startym ementalerem.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut przed podaniem do stołu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    BonieckaMartyna
    15

    ja tą zapiekankę robię odkąd pamiętam! tylko dodaje do niego kurczaka (pierś) i szynkę HAM (szynka włoska surowa) pychota ! - 22 paź 2014

    KrasuckaKarolina
    14

    Wyśmienite danie jednogarnkowe..choć przygotowanie dość pracochłonne , każdy składnik trzeba oddzielnie przygotować .. Smak..nieziemski. Mimo, że gustownie smakuje niewiele kosztowało nas przygotowanie całego obiadu dla co najmniej 4 osób. Ja zamiast Gałki dodałam lubczyk ) - 10 lis 2013

    autor:
    9

    Pyszne, upiekłam dziś na obiad, bajka! - 05 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis