Udka z kurczaka pieczone z pomidorami i ziemniakami

    Udka z kurczaka pieczone z pomidorami i ziemniakami

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Złociste kawałki kurczaka, doprawione oregano i przecierem pomidorowym, oraz soczyste pomidorki koktajlowe zapiekane są na warstwie plasterków ziemniaków. To danie, które wymaga bardzo niewiele zachodu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g dużych ziemniaków, pokrojonych w plasterki o grubości 5–10 mm
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 8 filetów z udek kurczaka, bez skóry (ok. 650 g)
    • 8 łyżeczek przecieru pomidorowego
    • 8 gałązek świeżego oregano
    • 300 g pomidorków koktajlowych
    • 2 sałaty (same środki), podzielone na osobne listki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Włożyć pokrojone ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem tak, by lekko je tylko zakrywał i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut, aż ziemniaki nieco zmiękną. Odcedzić.
    2. Wlać łyżeczkę oliwy do dużego płytkiego naczynia żaroodpornego. Ułożyć ziemniaki w jednej warstwie, w razie potrzeby w taki sposób, by plasterki lekko zachodziły na siebie. Kilkoma pierwszymi plasterkami rozprowadzić oliwę po dnie.
    3. Rozłożyć filety z kurczaka i posmarować przecierem. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na każdym gałązkę oregano. Złożyć filety na pół tak, by oregano znalazło się w środku, i nałożyć je na ziemniaki. Dodać pomidorki, rozkładając je równomiernie.
    4. Posypać solą i pieprzem. Skropić równo pozostałą oliwą. Piec przez 15–20 minut, aż kurczak przyrumieni się, a ziemniaki zrobią się złociste i będą miały chrupiące brzegi. Podawać od razu z listkami sałaty.

    Możesz też użyć

    Zamiast pokrojonych ziemniaków – drobnych młodych ziemniaków w całości, gotowanych w mundurkach.

    Pikantny kurczak w sosie jogurtowym

    Ułożone w naczyniu żaroodpornym plasterki ziemniaków posypać nasionami kminu rzymskiego. Utrzeć 8 łyżek chudego jogurtu naturalnego z 2 łyżkami przyprawy tandoori lub łyżką curry w proszku oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Posmarować tym jogurtem kurczaka (zamiast przecierem pomidorowym) i posypać posiekaną dymką. Ułożyć mięso i pomidorki na ziemniakach. Polać resztą jogurtu i piec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis