Kurczak i bataty z patelni

    Kurczak i bataty z patelni

    Zapisz do ulubionych
    27min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tę potrawę można przyrządzić z resztek pieczonego kurczaka lub indyka. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, dodają koloru zwyczajnym ziemniakom, a dzięki kukurydzy danie ma ciekawą konsystencję. Najlepiej smakuje podane z kruchą sałatą i świeżym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g ziemniaków
    • 500 g batatów
    • 200 g porów, pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 250 g mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę
    • 170 g mrożonej kukurydzy, zalanej wrzątkiem i odsączonej
    • 8 suszonych pomidorów, pokrojonych
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • sól do smaku
    • Sos jogurtowo-czosnkowy
    • 150 g niskotłuszczowego naturalnego jogurtu
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Ziemniaki i bataty obrać i pokroić na małe kawałeczki. Gotować przez 2 minuty. Dodać pory, gotować jeszcze przez minutę. Odsączyć.
    2. Rozgrzać olej na dużej teflonowej patelni, dodać ziemniaki z porami. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 3-4 minuty, aż zaczną brązowieć.
    3. Dodać kurczaka, kukurydzę, pomidory, paprykę i sól do smaku, dobrze wymieszać. Smażyć jeszcze przez 3-5 minut, aż kawałki zrobią się chrupiące i rumiane po obu stronach.
    4. Przygotować sos: wymieszać jogurt z czosnkiem i papryką. Podawać porcje potrawy z sosem.

    Inne propozycje

    • Mrożoną kukurydzę można zastąpić kukurydzą z puszki - ok. 200 g. * • Można także przyrządzić bardziej pikantną wersję potrawy z dodatkiem owoców. Pokroić cebulę, czerwoną paprykę i jabłko. Smażyć przez minuty. Dodać łyżkę ostrej przyprawy curry i 2 łyżki sułtanek lub zwykłych rodzynków. Dodać 550 g ugotowanych i pokrojonych w małe kawałeczki ziemniaków i smażyć na małym ogniu do chwili, aż zaczną brązowieć. Dodać kurczaka lub indyka i łyżkę sosu chutney z mango, smażyć jeszcze przez 3-5 minut. Podawać przybrane sosem tzatziki.

    Zalety

    • Bataty są bogatym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza chroniącego przed chorobami serca i nowotworami. Dostarczają dużo witaminy C i potasu, a także więcej witaminy E niż jakiekolwiek inne warzywa. * • Ziemniaki i bataty zawierają dużo skrobi, podobnie jak makaron, ryż, chleb i inne pokarmy z ziaren. Skrobia powinna dostarczać niemal połowę dziennej dawki kalorii.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B6, C, E * ✓✓ B1, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas * ✓ B2, niacyna, wapń, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis