Kruszonka z miechunkami i jabłkami

    Kruszonka z miechunkami i jabłkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Miechunki, zwane też rodzynkami brazylijskimi, nadają przyjemny ostry smak temu deserowi, który sokowi z owoców i suszonym jagodom zawdzięcza z kolei słodycz. Dzięki dodaniu otrąb owsianych i posiekanych orzechów kruszonka jest chrupka. Zawiera ona przy tym mniej cukru niż inne podobne desery.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Nadzienie
    • 1 kg jabłek deserowych
    • 4 łyżki suszonych jagód
    • 4 łyżki soku z pomarańczy
    • 100 g miechunki
    • 1 łyżka cukru
    • Kruszonka
    • 125 g mąki
    • 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 55 g cukru
    • 50 g otrąb owsianych
    • 50 g orzechów laskowych lub włoskich, posiekanych
    • starta skórka z 1 pomarańczy
    • Z czym podawać
    • lody waniliowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Obrać jabłka i pokroić w grube kliny. Wrzucić do rondla razem z sokiem z pomarańczy i jagodami. Zakryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut, aż jabłka staną się miękkie i puszczą sok.
    3. Dodać miechunki i cukier do jabłek, wymieszać. Przelać owoce do 1,5-litrowego głębokiego naczynia do pieczenia.
    4. Rozetrzeć w misce mąkę i masło, aż mieszanka będzie wyglądać jak bułka tarta. Dodać cukier, otręby, orzechy laskowe lub włoskie i skórkę z pomarańczy oraz łyżkę wody i dobrze wymieszać, aż kruszonka będzie lekko wilgotna i gruzełkowata. Równomiernie rozłożyć ją na owocowej masie. Nie ugniatać.
    5. Piec 20–25 minut lub aż wierzch kruszonki się przyrumieni, a sok z owoców zacznie bulgotać przy krawędziach. Podawać na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    •Zastąpić miechunki 100 g posiekanego rabarbaru. Można też dodać kilka truskawek. * • Można dosypać 2 łyżki wiórków kokosowych do kruszonki. * • Użyć innych suszonych owoców zamiast jagód – nadają się do tego żurawiny, rodzynki i porzeczki.

    Zalety

    • Owies zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika, który pomaga spowolnić wchłanianie węglowodanów (szczególnie glukozy) do krwiobiegu, dzięki czemu zmiany poziomu cukru we krwi nie są tak gwałtowne. * • Miechunki zawierają beta-karoten, witaminę C i potas.

    1 porcja (z kremem) zawiera:

    ✓✓ E * ✓ A, B1, B6, C

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis