Kruche ciasto z gruszkami i jagodami

    Kruche ciasto z gruszkami i jagodami

    1polubienie
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To kruche ciasto wyrównuje się lub rozwałkowuje bezpośrednio na papierze do pieczenia. Po pieczeniu można je pokroić na porcje i podać z gotowanymi owocami. Zjemy w ten sposób więcej owoców, niż gdybyśmy przygotowali zwykłe ciasto z owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Kruche ciasto z migdałami
    • 150 g mąki
    • 75 g masła
    • 30 g cukru
    • 2 łyżki mielonych migdałów
    • kilka kropli ekstraktu migdałowego
    • 1 jajko
    • Gotowane owoce
    • 4 gruszki deserowe
    • 450 ml soku z jabłek
    • 150 g jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować ciasto. Wsypać mąkę, masło, cukier, zmielone migdały, dodać ekstrakt migdałowy i jajko do robota kuchennego. Miksować, aż mieszanka będzie wyglądać jak okruszki i zacznie tworzyć jednolitą masę. Dolać kilka kropel wody, jeśli potrzeba. Można też delikatnie wymieszać składniki w misce rękoma.
    2. Przenieść kruche ciasto na środek formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać bądź rozwałkować, żeby powstało koło o średnicy około 20 cm. Pougniatać krawędzie ciasta, żeby uformować obramowanie i zaznaczyć podział na 12 kawałków. Ponakłuwać całe ciasto widelcem.
    3. Włożyć foremkę do pieczenia do piekarnika i piec ciasto 15–20 minut, aż będzie złotobrązowe. Wyjąć z pieca i pokroić wzdłuż zaznaczonych linii, żeby oddzielić kawałki.
    4. Obrać gruszki, przekroić je na ćwiartki i usunąć gniazda. Włożyć gruszki do dużego rondla. Nalać soku z jabłek i zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 7–10 minut, aż gruszki będą prawie miękkie. Dodać jagody i gotować 2 minuty, aż jagody puszczą sok i nadadzą gruszkom głęboki fioletowy kolor.
    5. Wyjąć łyżką cedzakową gruszki i jagody do miski lub na talerze. Zwiększyć ogień pod rondlem i gotować, aż sok owocowy odparuje do około 175 ml. Polać owoce. Podawać każdą porcję owoców z 2 kawałkami ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Wiele innych owoców można przyrządzić w taki sposób. Szczególnie jabłka i jeżyny świetnie smakują razem. * • Użyć kompotu z 340 g mieszanki suszonych owoców gotowanych w soku z jabłek lub pomarańczy z posiekanym korzeniem imbiru; zastąpić ekstrakt migdałowy łyżką zmielonego imbiru. * • Zamiast robić krążek z ciasta i zaznaczać kliny, można nadać mu kształt kwadratu i zaznaczyć podział na prostokąty lub trójkąty.

    Zalety

    • Jagody, tak jak wszystkie owoce jagodowe, są bogate w witaminę C. Dostarczają też beta-karotenu. Zarówno witamina C, jak i beta-karoten są cennymi przeciwutleniaczami. * • Dojrzałe gruszki są pyszne i pełne naturalnych cukrów, więc mogą być używane jako naturalny słodzik zastępujący rafinowany cukier.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ E * ✓ A, B1, B12, C

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis