Królik duszony z cieciorką po hiszpańsku

    Królik duszony z cieciorką po hiszpańsku

    3polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W Hiszpanii, z której pochodzi przepis na tę pikantną potrawę, cieciorka jest bardzo popularna. Często dusi się ją z niewielką ilością mięsa i warzywami. Przyrządzone w ten sposób jednogarnkowe danie jest wyjątkowo pyszne i pożywne. Najlepiej podawać je z kromkami wiejskiego chleba i zbierać nim smakowity sos!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g mięsa królika bez kości, pokrojonego na duże kawałki
    • 2 cebule, grubo posiekane
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 duża czerwona papryka, grubo posiekana
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • ½ łyżeczki łagodnego chili w proszku
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • duża szczypta cynamonu
    • 2 liście laurowe
    • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 250 ml wywaru z kurczaka
    • 225 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 2 szczypty szafranu
    • 4 łyżki gorącej wody
    • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 225 g młodych ziemniaków, oskrobanych i przekrojonych na połówki
    • listki z 2 gałązek świeżego oregano lub majeranku, posiekane
    • sok i skórka otarta z 1 małej pomarańczy, najlepiej czerwonej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, czosnek i czerwoną paprykę. Smażyć 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać paprykę w proszku, chili, kmin rzymski, cynamon i liście laurowe. Starannie wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
    2. Wlać wino i wywar, dodać pomidory z sokiem, przecier pomidorowy oraz połowę natki pietruszki. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 40 minut, aż mięso zrobi się bardzo miękkie. Pokruszyć szafran do małej miski i zalać gorącą wodą. Wymieszać i odstawić na 15–20 minut.
    3. Dodać do mięsa cieciorkę i ziemniaki, szafran wraz z wodą, w której się moczył, oregano lub majeranek oraz skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać i dusić 25–30 minut na maleńkim ogniu, aż sos zgęstnieje i nie będzie przypominał zupę. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyjąć listki laurowe. Podawać danie na gorąco, posypane resztą natki pietruszki.

    Inne propozycje

    • Tę potrawę można też przyrządzić z chudego jagnięcego combru lub udźca bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego na kawałki wielkości kęsa.

    Zalety

    • Cieciorka jest w wielu rejonach świata jednym z najważniejszych roślinnych źródeł białka. Zawiera ona też dużo błonnika. Kiedy zjemy jedną porcję tej potrawy, nasz oranizm otrzyma aż 1,5 g żelaza z cieciorki i 0,9 g z mięsa królika. Wchłanianiu żelaza sprzyja wysoka zawartość witaminy C pochodzącej z warzyw, zwłaszcza z czerwonej papryki. * • Mięso królika jest doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu. W wielu potrawach można nim zastąpić pierś kurczaka, ponieważ ma ono podobny kolor i smak. Warto też pamiętać, że zawiera dwa razy więcej żelaza.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacyna * ✓✓ B2, kwas foliowy, żelazo, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis