Krewetki z kiełkami fasoli po chińsku

    Krewetki z kiełkami fasoli po chińsku

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto błyskawiczna potrawa dla osób aktywnych, które potrzebują mnóstwa energii – krewetki wymieszane z kiełkami fasoli, warzywami i makaronem. Danie zachwyca różnorodnością konsystencji i kolorów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g makaronu nitki
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 3 łyżki oleju
    • mały pęczek cebuli dymki, posiekanej
    • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 duża zielona papryczka chili, pokrojona w cienkie krążki
    • 250 g mieszanki warzyw na patelnię
    • 300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego (z kostki)
    • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 150 g kiełków fasoli
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 300 g ugotowanych, obranych krewetek koktajlowych
    • 3 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z olejem sezamowym i odstawić.
    2. Rozgrzać 4 łyżeczki oleju w woku lub na dużej patelni. Wrzucić cebulę, czosnek, chili i mieszankę warzyw. Smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Dodać grzyby i kiełki. Smażyć jeszcze przez 2–3 minuty.
    3. Wlać sos sojowy, wrzucić krewetki i smażyć jeszcze przez 1–2 minuty, jeśli użyliśmy świeżych, lub 3 minuty, jeśli mrożonych. Wymieszać z makaronem.
    4. Rozgrzać resztę oleju na małej patelni. Doprawić jajka solą i pieprzem, wlać na patelnię. Cały czas mieszając, usmażyć na małym ogniu niezbyt mocno ściętą jajecznicę. Wymieszać z makaronem i podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    Aby przyrządzić to danie w wersji wegetariańskiej, należy zamiast krewetek użyć 100 g grubo posiekanych orzechów nerkowca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis