Krewetki z chili, szparagami i makaronem

    Krewetki z chili, szparagami i makaronem

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Makaron wstążki z mąki ryżowej można kupić w supermarketach i sklepach z żywnością orientalną. Doskonale nadaje się do potraw typu stir-fry. W tym przepisie szybko smażymy go razem ze szparagami, soczystymi krewetkami tygrysimi i kruchymi kasztanami wodnymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g makaronowych wstążek ryżowych
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 200 g krewetek tygrysich, obranych
    • 3 ząbki czosnku, pokrojone w paseczki
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie krążki
    • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 100 g cienkich szparagów, pokrojonych
    • 150 g groszku cukrowego, pokrojonego w kawałki
    • 225 g kasztanów wodnych z puszki, odsączonych i przekrojonych na połówki
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w paseczki
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 4 łyżki sosu rybnego
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1½ łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 15 g świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • świeża kolendra, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ugotować lub namoczyć makaron ryżowy, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Starannie odcedzić.
    2. Rozgrzać łyżkę oleju w woku. Smażyć kilka minut obrane krewetki, mieszając, aż zmienią kolor z błękitnoszarego na różowy. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
    3. Wlać do woka resztę oleju i rozgrzać. Dodać czosnek, chili i imbir. Mieszać kilka sekund, żeby olej nabrał aromatu, uważając jednak, by przyprawy się nie przypaliły.
    4. Dołożyć do woka szparagi, groszek cukrowy i kasztany wodne. Smażyć 3 minuty, cały czas mieszając, aż szparagi i groszek cukrowy zaczną mięknąć. Dodać cebulkę dymkę oraz mieloną kolendrę i starannie wymieszać.
    5. Utrzeć sos rybny, miód i mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody; wlać do woka i mieszać delikatnie, aż sos ponownie zacznie wrzeć i zgęstnieje.
    6. Przełożyć krewetki z powrotem do woka, dodać makaron i posiekaną kolendrę. Wymieszać delikatnie i rozgrzać wszystkie składniki. Przybrać listkami kolendry i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ B12, C * ✓ ✓ miedź * ✓ żelazo, selen

    Zalety

    • Krewetki zawierają mało tłuszczu i dużo białka. Dostarczają organizmowi witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12, niezbędnej do produkcji czerwonych ciałek krwi oraz wspomagającej układ nerwowy. Krewetki są też dobrym źródłem selenu, który jest przeciwutleniaczem.

    Inne propozycje

    • Krewetki można zastąpić 2 piersiami kurczaka bez skóry. Należy je pokroić w cienkie paseczki. Zamiast szparagów, groszku cukrowego i kasztanów wodnych należy wziąć 1 czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę 125 g miniaturowej kukurydzy, pokrojonej w plasterki, oraz 1 puszkę pędów bambusa (225 g), odsączonych i posiekanych, a mielona i świeżą kolendrę można zastąpić chińską przyprawa pięć smaków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis