Krewetki tygrysie z serem feta

    Krewetki tygrysie z serem feta

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym błyskawicznym daniu ser feta marynujemy w świeżym soku imbirowym oraz sosie sojowym i dodajemy do krewetek tygrysich delikatnie podsmażonych z groszkiem cukrowym, pieczarkami i cebulką dymką. Potrawa świetnie smakuje z ryżem ugotowanym w wywarze z warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • kawałek świeżego korzenia imbiru, grubo starty
    • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
    • 170 g sera feta, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
    • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
    • 200 g ryżu długoziarnistego
    • 750 ml wywaru z warzyw
    • pęczek cebulki dymki, pokrojonej ukośnie
    • 200 g małych pieczarek, przekrojonych na pół
    • 170 g strączków groszku cukrowego, przekrojonych na pół
    • 12 dużych surowych krewetek tygrysich, obranych
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki ziarna sezamowego
    • sól i pieprz
    • świeża kolendra do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Umieścić imbir w wyciskarce do czosnku i wycisnąć z niego sok do małej miseczki. Dodać sos sojowy i wymieszać. Wrzucić ser feta. Odstawić na czas gotowania ryżu.
    2. W dużym rondlu rozgrzać 1/2 łyżki oleju, dodać ryż i smażyć przez 2–3 minuty, cały czas mieszając, aż zrobi się przezroczysty. Powoli wlać wywar z warzyw, cały czas mieszając. Przykryć rondel szczelnie przywierającą pokrywką. Gotować na małym ogniu przez 12–15 minut, aż ryż wchłonie cały wywar i będzie miękki.
    3. Rozgrzać resztę oleju na dużej patelni teflonowej. Smażyć cebulę dymkę i pieczarki przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać groszek cukrowy i krewetki, smażyć jeszcze przez 2–3 minuty, aż krewetki zaróżowią się, a warzywa będą kruche.
    4. Dodać ser feta razem z marynatą, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 30 sekund. Mieszać bardzo delikatnie, żeby ser się nie rozpadł. Posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki oraz ziarnem sezamowym, doprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać.
    5. Przełożyć potrawę na podgrzane talerze i udekorować świeżą kolendrą. Wymieszać ryż widelcem, oddzielając ziarna od siebie, doprawić solą i pieprzem i podawać.

    Inne propozycje

    • Zamiast krewetek można dodać 150 g przegrzebków lub łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm. Kolendrę należy wówczas zastąpić świeżym posiekanym koperkiem. * • Warzywa smażone z serem owczym – oscypkiem: 1 puszkę karczochów w wodzie (ok. 400 g) odsączyć, pokroić każdy w ćwiartki i wysuszyć papierem kuchennym. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin na dużej teflonowej patelni i przyrumienić na niej lekko karczochy. Zdjąć je z patelni i odstawić. Wlać na patelnię 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i podsmażyć 170 g młodych porów, pokrojonych w plasterki, minutę na średnim ogniu. Dodać dużą czerwoną paprykę, pokrojoną w krążki oraz 170 g wcześniej ugotowanej fasoli jaś. Smażyć jeszcze przez 3–4 minuty, aż papryka nieco zmięknie. Włożyć karczochy z powrotem na patelnię wraz z 150 g oscypka, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm i 55 g łuskanych pestek dyni. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez 1–2 minuty, delikatnie mieszając, aż ser zacznie się lekko topić. Podawać na gorąco z ryżem lub z 8 podgrzanymi tortillami.

    Zalety

    • Dawniej ser feta wyrabiano wyłącznie z mleka owczego, natomiast dziś często z koziego lub krowiego. Feta zawiera mniej tłuszczu niż wiele innych serów, takich jak cheddar, edamski czy parmezan. * • Krewetki zawierają jod, minerał niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. * • Do tej potrawy dodaje się niewiele sezamu, który dostarcza organizmowi nieco wapnia, zapewnianego w większej ilości przez ser feta.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, miedź * ✓✓ A, C, E, niacyna, wapń, selen, cynk * ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis