Bitki wołowe
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes
Następne

Bitki wołowe

Tradycyjna polska potrawa z wołowiny. Polecam przygotować bitki i rozpocząć ich gotowanie wieczorem. Pojść spać i dokończyć danie na drugi dzień. Mięso musi być dokładnie ubite. Danie jest czasochłonne, ale po degustacji wszyscy goście ogłoszą Cię królem kucharzy! Mięso po prostu rozpływa się w ustach ... więcej

Andrzej J.

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 900 g mięsa wołowego, pokrojonego w cienkie paski po przekątnej
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki 1cm
  • 3 łyżeczki soli
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 suszone grzyby shitake (można zastąpić innymi dostępnymi grzybami)
  • 4 śliwki, bez pestek i posiekane
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku, przepołowionego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 9godz.  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

  1. Pokroić wołowinę w plasterki o grubości 1 cm. Tłuczkiem do mięsa ubić wszystkie plasterki, aż będą ⅓ swojej pierwotnej grubości. Każdy kawałek posypać obficie solą, pieprzem i papryką tylko z jednej strony. Położyć 2 lub 3 plasterki wołowiny na talerzu z przyprawami do góry i umieścić na górze kilka plasterków cebuli. Dodawać kolejne warstwy wołowiny i cebuli, aż całe mięso będzie wykorzystane. Owinąć talerz folią plastikową lub kuchenną, zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej lub na noc w lodówce.
  2. Wlać wodę do żeliwnego garnka i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.
  3. Nagrzać piekarnik 175°C.
  4. W dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Oddzielić cebule od bitek. Odstawić połowę cebuli i resztę wyrzucić. Smażyć po 3 bitki przez 20 sekund po obu stronach. Przełożyć podsmażone mięso do wrzącej wody.
  5. Pokroić odłożoną cebulę na grube kawałki. Podsmażyć w tłuszczu z wołowiny na średnim ogniu. Odsączyć cebulę zostawiając tłuszcz, a nastepnie dodać cebulę wraz z grzybami, śliwkami, miodem i czosnkiem do mięsa. Dodać chudy tłuszcz do mięsa.
  6. Przełóż garnek do piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze 175°C. Wyłączyć piekarnik i zostawić mięso w piekarniku, żeby powoli ostygło, około 2 godziny. Powtórzyć cykl pieczenia 3 razy. Po pierwszych 20 minutach pieczenia należy wyciągnąć garnek i wyłowić grzyby. Pokroić w ½ cm paski i ponownie wrzucić do garnka. Podczas pieczenia wyjmować garnek co 20 minut i zmieniać ułożenie bitek. Sprawdzać, czy nic nie przykleja się do dna. Sprawdzić poziom wody. Jeśli to konieczne, dodać trochę wrzącej wody. Zazwyczaj muszę dodać około ½ szklanki wrzącej wody na początku każdego cyklu pieczenia. Podczas ostatniego cyklu pieczenia, sprawdzić smak sosu. Przyprawić do smaku.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie