Krewetki smażone z sezamem

    Krewetki smażone z sezamem

    Zapisz do ulubionych
    13min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeśli chcemy przygotować wyjątkową kolację, a brakuje nam czasu, trudno o lepszy wybór niż orientalne krewetki w aromatycznym sosie z trawki cytrynowej. Podawać z błyskawicznym makaronem chińskim z warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 40 obranych, surowych krewetek (ok. 350 g)
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1½ łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 trawka cytrynowa, biała część drobno posiekana
    • 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
    • 1 łyżeczka miękkiego brązowego cukru
    • 1 łyżka sezamu
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • słodki sos chili, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Krewetki włożyć do miski. Dodać olej sezamowy i sos sojowy. Obtoczyć w marynacie. Przełożyć do sitka ustawionego na innej misce, by zachować spływającą z krewetek marynatę (będzie jej mało).
    2. Rozgrzać bardzo mocno wok lub dużą teflonową patelnię. Wlać olej, wrzucić krewetki i smażyć przez 1½ minuty, cały czas mieszając.
    3. Wrzucić na patelnię chili, czosnek, trawkę cytrynową i imbir. Smażyć jeszcze przez 30–60 sekund, aż krewetki się zaróżowią (nie przesmażać, żeby nie stwardniały). Zestawić z ognia, dodać marynatę, cukier, sezam i kolendrę. Podawać ze słodkim sosem chili do zamaczania.

    Możesz też użyć

    Zamiast olejów i dodatków smakowych – 2 łyżek oleju słonecznikowego. Smażyć na nim przez 30 sekund 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry, a następnie dodać krewetki. W punkcie 2. głównego przepisu smażyć je 1½ minuty, cały czas mieszając, a potem wlać 2 łyżki mleczka kokosowego. Smażyć jeszcze przez 30–60 sekund, aż krewetki będą gotowe.

    Błyskawiczny makaron chiński z warzywami

    Rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucić 100 g całych miniaturowych kolbek kukurydzy oraz pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę lub 100 g całych drobnych pieczarek. Smażyć przez 2–3 minuty, aż warzywa lekko się przyrumienią. Wycisnąć do rondla ząbek czosnku. Mieszać chwilę, wlać 500 ml wywaru warzywnego. Dodać 225 g makaronu jajecznego nitki. Przykryć i gotować przez 2 minuty, wrzucić 100 g posiekanej kapusty pak choi. Gotować jeszcze przez minutę, aż wszystkie składniki zmiękną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis