Kremowa wątróbka z porami i pancettą

    Kremowa wątróbka z porami i pancettą

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wątróbka cielęca jest wyjątkowo delikatna, więc gotuje się ją bardzo krótko. Podamy ją na sposób klasyczny – z cebulą i ziemniakami – młodymi lub pokrojonymi w kostkę i obsmażonymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 140 g pancetty, pokrojonej w kostkę
    • 450 g wątróbki cielęcej, pokrojonej w cienkie plastry
    • 300 g młodych porów, pokrojonych w plasterki
    • 15 g masła lub 2 łyżeczki oleju
    • 350 ml bulionu wołowego (z kostki)
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 4 łyżki crème fraîche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać o grubym dnie, wrzucić pancettę i smażyć na dużym ogniu przez 4–5 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową.
    2. Wrzucić wątróbkę na patelnię i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, aż przyrumieni się równomiernie. Przełożyć na bok.
    3. Wrzucić pory na patelnię. Smażyć przez 30 sekund, mieszając. Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 2–3 minuty.
    4. Wlać na patelnię ocet balsamiczny i wrzucić z powrotem wątróbkę oraz pancettę. Dodać crème fraîche. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Możesz też użyć

    • Zamiast wątróbki cielęcej – wątróbki jagnięcej. * • Małe młode pory zastąpić dużymi porami, pokrojonymi w cienkie plasterki.

    …rada

    Jeśli nie możemy kupić gotowej, pokrojonej w kostkę pancetty, możemy pokroić w taki sam sposób 6 plastrów wędzonego bekonu bez skórki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis