Kremowa korma z kurczaka

    Kremowa korma z kurczaka

    9polubień
    16min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Mleczko kokosowe i migdały nadają tej łagodnej hinduskiej potrawie wyrazisty smak. Przygotowanie jej zajmuje tylko kilka minut – potem wystarczy wstawić ją do piekarnika. Podawać z ryżem basmati lub podgrzanym chlebkiem naan.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 2 łyżki łagodnego curry korma w paście lub w proszku
    • 600 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w grube plasterki
    • 150 ml gorącego wywaru drobiowego z kostki
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • 50 g mielonych migdałów
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1min.  ›  Gotowe w: 16min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać olej w brytfannie. Smażyć cebulę i imbir przez 4–5 minut. Kiedy cebula zmięknie, dodać curry korma i smażyć przez minutę na małym ogniu, pilnując, żeby nie przypalić.
    2. Wrzucić kawałki kurczaka i wymieszać je z cebulą. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika na 45-60 minut.
    3. Wyjąć gotową kormę z piekarnika, dodać mielone migdały i wymieszać, by zagęścić sos. Posypać posiekaną kolendrą.

    …zrób to szybciej

    Jeśli nie mamy czasu, możemy w punkcie 2. dusić potrawę na małym ogniu przez 20 minut, zamiast piec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    alicjape22
    autor:
    0

    Szybkie i dobre danie. - 16 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis