Krem z rukwi wodnej i cebuli z orzechami

    Krem z rukwi wodnej i cebuli z orzechami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Trudno o prostsze do przygotowania danie niż ta zimowa zupa warzywna doprawiona serem pleśniowym. Dodatkowy smaczek to orzechy nerkowca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 370 g ziemniaków, obranych i posiekanych
    • 85 g orzechów nerkowca
    • 100 g rukwi wodnej
    • 450 ml wywaru warzywnego (z kostki)
    • 150 ml chudego mleka
    • 60 g sera gruyère, grubo startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i ziemniaki. Przykryć i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Wrzucić orzechy nerkowca na suchą patelnię i prażyć przez 2–3 minuty na średnim ogniu, potrząsając często patelnią, aż się przyrumienią. Posiekać.
    2. Dodać do cebuli i ziemniaków rukiew wodną wraz z łodyżkami. Smażyć mieszając przez 2–3 minuty, aż listki rukwi się skurczą. Wlać wywar i doprawić solą oraz pieprzem. Zmiksować na gładko.
    3. Dolać mleko i doprowadzić zupę do wrzenia. Nalać do misek i posypać orzechami nerkowca oraz serem.

    Możesz też użyć

    Zamiast rukwi wodnej – listków szpinaku lub rukoli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis