Krem klonowy

    Krem klonowy

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto przepis na wykwintny deser lżejszy od budyniu i delikatniejszy niż suflet. Pod puszystym kremikiem znajdziemy niespodziankę w postaci pysznego syropu klonowego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 łyżek syropu klonowego
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 170 g śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Ustawić 4 kokilki po 150 ml na blasze i wlać do każdej po łyżce syropu klonowego (nie smarować kokilek tłuszczem).
    2. Wsypać mąkę kukurydzianą do miski i dodać żółtka, resztę syropu oraz skórkę otartą z cytryny. Starannie utrzeć na gładką masę. Dodać stopniowo śmietankę i dobrze wymieszać.
    3. Wlać białka do osobnej, czystej i suchej miski. Ubić mikserem elektrycznym na dość sztywną, ale nie suchą pianę. Delikatnie połaczyć z masą żółtkową. Uważać, by piana nie opadła.
    4. Nałożyć masę do kokilek i piec przez około 10 minut, aż kremiki wyrosną, przyrumienią się i zetną. Ustawić na małych talerzykach i podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    Zamiast syropu klonowego nałożyć do każdej kokilki kopiastą łyżkę konfitury owocowej, na przykład z wiśni lub śliwek oraz dodać do masy żółtkowej łyżkę drobnego cukru i łyżeczkę esencji waniliowej.

    Krem z malinami

    Włożyć 225 g mrożonych malin do głębokiego naczynia żaroodpornego lub formy o objętości 900 ml. Skropić owoce 4 łyżkami syropu klonowego. Zalać masą jajeczną i piec w temperaturze 220°C około 20 minut, aż masa dobrze wyrośnie i przyrumieni się, a maliny będą lekko upieczone.

    …jak kupować

    Nie należy mylić śmietanki z puszki z mlekiem zagęszczonym lub skondensowanym. Śmietanka z puszki jest gęsta i niesłodka. Ma nieco inny smak, niż świeża. Nie nadaje się do ubijania. Śmietanka taka rozwarstwia się, kiedy dłużej stoi, więc po otwarciu w puszce znajduje się gęsta masa w wodnistej zalewie. Zalewę można odlać, uzyskując bardzo gęstą śmietankę, którą można posmarować wypieki. Można też wymieszać zalewę ze śmietanką, która dzięki temu nabierze nieco płynnej konsystencji.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis