Krem klonowy

    Krem klonowy

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto przepis na wykwintny deser lżejszy od budyniu i delikatniejszy niż suflet. Pod puszystym kremikiem znajdziemy niespodziankę w postaci pysznego syropu klonowego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 łyżek syropu klonowego
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 170 g śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Ustawić 4 kokilki po 150 ml na blasze i wlać do każdej po łyżce syropu klonowego (nie smarować kokilek tłuszczem).
    2. Wsypać mąkę kukurydzianą do miski i dodać żółtka, resztę syropu oraz skórkę otartą z cytryny. Starannie utrzeć na gładką masę. Dodać stopniowo śmietankę i dobrze wymieszać.
    3. Wlać białka do osobnej, czystej i suchej miski. Ubić mikserem elektrycznym na dość sztywną, ale nie suchą pianę. Delikatnie połaczyć z masą żółtkową. Uważać, by piana nie opadła.
    4. Nałożyć masę do kokilek i piec przez około 10 minut, aż kremiki wyrosną, przyrumienią się i zetną. Ustawić na małych talerzykach i podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    Zamiast syropu klonowego nałożyć do każdej kokilki kopiastą łyżkę konfitury owocowej, na przykład z wiśni lub śliwek oraz dodać do masy żółtkowej łyżkę drobnego cukru i łyżeczkę esencji waniliowej.

    Krem z malinami

    Włożyć 225 g mrożonych malin do głębokiego naczynia żaroodpornego lub formy o objętości 900 ml. Skropić owoce 4 łyżkami syropu klonowego. Zalać masą jajeczną i piec w temperaturze 220°C około 20 minut, aż masa dobrze wyrośnie i przyrumieni się, a maliny będą lekko upieczone.

    …jak kupować

    Nie należy mylić śmietanki z puszki z mlekiem zagęszczonym lub skondensowanym. Śmietanka z puszki jest gęsta i niesłodka. Ma nieco inny smak, niż świeża. Nie nadaje się do ubijania. Śmietanka taka rozwarstwia się, kiedy dłużej stoi, więc po otwarciu w puszce znajduje się gęsta masa w wodnistej zalewie. Zalewę można odlać, uzyskując bardzo gęstą śmietankę, którą można posmarować wypieki. Można też wymieszać zalewę ze śmietanką, która dzięki temu nabierze nieco płynnej konsystencji.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis