Krabowe pierożki z ciasta filo

    Krabowe pierożki z ciasta filo

    1polubienie
    1godz.3min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te trójkątne pierożki w stylu orientalnym przygotowane z chrupiącego, delikatnego ciasta filo kryją w sobie doprawione imbirem nadzienie z kraba, kasztanów wodnych i słodkiej kukurydzy. Pierożki najlepiej przygotować wcześniej, a upiec tuż przed przyjściem gości. Podawać ze słodkim sosem chili.

    Składniki
    ilość sztuk: 18 pierożków

    • 170 g białego mięsa krabowego z puszki, odsączonego
    • 225 g kasztanów wodnych z puszki, odsączonych, pokrojonych na duże kawałki
    • 200 g kukurydzy z puszki, odsączonej
    • 4 cebule dymki, posiekane
    • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 6 płatów ciasta filo, każdy ok. 50 × 30 cm (ok. 225 g)
    • 1 łyżka sezamu
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • cebula dymka
    • słodki sos chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 13min.  ›  Gotowe w: 1godz.3min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wymieszać w misce mięso krabowe, kasztany wodne, kukurydzę, cebulę dymkę, imbir, papryczkę chilli oraz chińskie wino ryżowe lub wytrawne sherry, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać w kubku olej arachidowy z sezamowym.
    2. Luźno zwinąć (zaczynając od krótszej strony) 6 płatów ciasta filo. Przeciąć zrolowane ciasto w poprzek ostrym nożem na 3 równe części, 2 z nich przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie wyschły. Rozwinąć trzecią rolkę, wyjąć z niej jeden pasek ciasta, a resztę odłożyć i przykryć.
    3. Położyć pasek ciasta na blacie kuchennym, tak aby krótszy koniec skierowany był w naszą stronę, i posmarować mieszanką olejów. Na dole paska, w prawym rogu, położyć czubatą łyżkę nadzienia krabowego, złożyć ukośnie w trójkąt, następnie znów ukośnie, itd., dopóki pasek się nie skończy. W ten sposób powstanie zgrabny, trójkątny pierożek. Ułożyć go na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu.
    4. Przygotować kolejne pierożki, aż całe nadzienie krabowe zostanie wykorzystane. Ważne, żeby nie odkrywać ciasta, dopóki nie będzie potrzebne. Pierożki można przygotować z wyprzedzeniem – należy je wtedy przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jeżeli pierożki będą bardzo zimne, trzeba wydłużyć czas pieczenia do 15 minut.
    5. Delikatnie posmarować pierożki pozostałym olejem i posypać ziarnem sezamowym. Piec 12–13 minut, aż staną się chrupiące i przyrumienione.
    6. Po upieczeniu przełożyć pierożki na metalową kratkę, aby trochę ostygły. Pociąć w paski szczypior cebuli dymki, tak aby powstały “pędzelki”. Serwować ciepłe, na tacy udekorowanej pędzelkami z dymki, z dodatkiem słodkiego sosu chili podanego w osobnej miseczce.

    Zalety

    • Dzięki wykorzystaniu ciasta filo potrawa zawiera niewiele tłuszczu. Do sklejenia krawędzi pierożków oraz by po upieczeniu były przyrumienione i chrupiące, używamy oleju, ale bardzo mało. Pierożki pieczemy, a nie smażymy w głębokim tłuszczu. * • Imbir wspomaga trawienie i pobudza krążenie krwi. Używa się go również jako środka antyseptycznego przy zwalczaniu objawów przeziębienia, porannych nudności oraz choroby lokomocyjnej.

    Inne propozycje

    • Pierożki z ciasta filo z nadzieniem krewetkowym. Zamiast mięsa krabów użyć 125 g posiekanych, ugotowanych krewetek. * • Pierożki z nadzieniem warzywnym. Wymieszać 200 g kiełków fasoli, startą marchewkę, puszkę odsączonych i pokrojonych pędów bambusa (ok. 220 g), 4 posiekane dymki oraz 125 g posiekanych pieczarek. Rozgrzać w dużym garnku łyżkę oleju arachidowego, dodać łyżkę drobno posiekanego imbiru i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Smażyć metodą stir-fry 30 sekund, dodać warzywa i smażyć jeszcze minutę. Polać łyżką jasnego sosu sojowego oraz łyżką chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry i smażyć kolejną minutę. Schłodzić. Pokroić ciasto filo na paski jak w przepisie głównym. Wymieszać olej arachidowy z sezamowym, posmarować pasek ciasta, położyć na środku czubatą łyżeczkę nadzienia. Zawinąć boki do środka i zrolować, żeby nadać kształt cygara. Przygotować pozostałe pierożki. Posmarować i upiec jak w przepisie głównym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis