Kotlety ziemniaczane z pieczonymi pomidorami

    Kotlety ziemniaczane z pieczonymi pomidorami

    9polubień
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kotlety ziemniaczano-porowe z dodatkiem sera i świeżych ziół, podane z dużymi, pieczonymi pomidorami i sałatą, to pożywny posiłek wegetariański. Należy użyć mączystych odmian ziemniaków oraz dojrzałego cheddara lub innego twardego, ostrego sera, który nadaje się do starcia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 900 g mączystych ziemniaków, wyszorowanych
    • 1 duży por (ok. 225 g), pokrojony w plasterki
    • 2 łyżki półtłustego mleka
    • 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
    • 85 g dojrzałego sera cheddar, startego
    • 5 łyżek natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • trochę mąki, do posypania blatu
    • 1 jajko, ubite
    • 85 g świeżo startej razowej pełnoziarnistej bułki
    • 4 duże pomidory, przekrojone na pół
    • 2 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Przekroić duże ziemniaki na połówki lub ćwiartki. Zagotować duży garnek wody, wrzucić ziemniaki, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić pora.
    2. Starannie odsączyć warzywa, rozłożyć na tacy i pozostawić do ostygnięcia, rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
    3. Gdy ziemniaki nie będą już parzyć, obrać je i włożyć do dużej miski razem z porem. Rozgnieść widelcem, dodać mleko, musztardę, ser, natkę pietruszki oraz tymianek i wymieszać.
    4. Podzielić masę na 8 porcji. Uformować z każdej z nich kulkę, rozgnieść ją na posypanej mąką powierzchni tak, aby powstał płaski kotlet o średnicy 9 cm i grubości 3 cm.
    5. Rozłożyć kotlety na czystej tacy lub półmisku, posmarować ubitym jajkiem i posypać połową bułki tartej. Przewrócić na drugą stronę i ponownie pokryć jajkiem i bułką. Przełożyć je na delikatnie wysmarowany papier do pieczenia i piec 15 minut.
    6. Ułożyć połówki pomidorów w żaroodpornym naczyniu rozciętą stroną do góry. Posmarować czosnkową oliwą i posypać resztą bułki tartej.
    7. Ostrożnie przewrócić kotlety ziemniaczane na drugą stronę płaskim nożem do ryb albo łopatką. Wstawić do piekarnika również pomidory i piec jeszcze 10 minut, aż kotlety się przyrumienią. Podawać gorące.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, ✓✓ kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, potas, cynk * ✓ B2, B12, żelazo, selen

    Zalety

    • Ziemniaki obecne w codziennych posiłkach są cennym źródłem węglowodanów złożonych. Stanowią również dobre źródło witaminy C, nie tyle ze względu na jej znaczącą zawartość, ile na duże ilości spożywanych ziemniaków. Gotowanie ziemniaków w mundurkach i ich obieranie dopiero po ugotowaniu pomaga zachować cenne witaminy. * • Kotlety ziemniaczane smaży się zwykle na tłuszczu. My je pieczemy, aby były równie smaczne, ale zawierały mniej tłuszczu.

    Inne propozycje

    • Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem. Wrzucić do wrzątku 675 g ziemniaków w mundurkach, gotować 8 minut, odsączyć i ostudzić. Dusić 2 minuty posiekaną cebulę na łyżce oleju słonecznikowego. Dodać po łyżce siekanego świeżego imbiru, ziaren kminu rzymskiego oraz niezbyt ostrej pasty curry i dusić powoli minutę, mieszając. Wrzucić 225 g młodych liści szpinaku, wlać 3 łyżki wody i dusić do miękkości 3 minuty na małym ogniu. Przełożyć składniki do dużej miski, wrzucić do niej obrane, ostudzone i lekko rozdrobnione ziemniaki. Dodać 3 łyżki posiekanej kolendry, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dwoma widelcami. Ułożyć 8 porcji na papierze do pieczenia lekko posmarowanym olejem i delikatnie spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C 15 minut, przewrócić na drugą stronę i piec 10 minut. Podawać z raitą. Wymieszać 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu, ½ pokrojonego w drobną kostkę ogórka i łyżeczkę skoncentrowanego sosu miętowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis