Kotlety z indyka nadziewane serem brie z kapustą i orzechami włoskimi

    Kotlety z indyka nadziewane serem brie z kapustą i orzechami włoskimi

    2polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kiedy zależy nam na tym, żeby podać szybko na stół bardzo eleganckie danie, nadziejmy kotlety z indyka pleśniowym serem brie i doprawmy je pikantnym imbirem oraz słodkim jabłkiem. Podawać z młodymi ziemniakami oraz kapustą z orzechami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g świeżego imbiru, startego
    • 1 jabłko, starte
    • 4 grube kotlety z piersi indyka (ok. 160 g każdy)
    • 150 g sera brie, przekrojonego na 4 kawałki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
    • 8 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
    • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Wymieszać jabłko z imbirem. Nakroić każdy kotlet poziomo, żeby powstała w nim kieszonka. Nie przekrawać do końca. Nałożyć do środka jabłka z imbirem i po kawałku sera. Zamknąć kieszonki i przycisnąć.
    2. Włożyć kotlety do naczynia żaroodpornego, na tyle dużego, żeby zmieściły się w jednej warstwie. Posmarować łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec przez 15 minut, aż ładnie się przyrumienią, a nadzienie zacznie z nich wypływać.
    3. W czasie gdy kotlety się pieką, rozgrzać na dużej patelni resztę oliwy i wrzucić kapustę, dymkę oraz orzechy. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, bardzo często mieszając, aż kapusta skurczy się i będzie lekko obsmażona. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Przełożyć kotlety na talerze. Polać roztopionym serem i sosem. Obok nałożyć kapustę i podawać natychmiast.

    Eskalopki z mozzarellą i pomidorami

    Poprószyć solą i pieprzem 4 cienkie kotlety z piersi indyka (ok. 550 g) i ułożyć je w jednej warstwie w płytkim naczyniu żaroodpornym. Ułożyć na nich 4 podłużne pomidory pokrojone w cienkie plasterki i posypać 8 posiekanymi listkami świeżej szałwii. Pokroić 200 g mozzarelli w cienkie plasterki i ułożyć je na pomidorach. Posmarować łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać 50 g bułki tartej z 15 g tartego parmezanu. Nałożyć na mozzarellę i przycisnąć tak, żeby pokryć całe eskalopki. Piec przez 15 minut, aż bułka przyrumieni się, a mozzarella roztopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis