Kotlety wieprzowe z serem roquefort

    Kotlety wieprzowe z serem roquefort

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te smażone na patelni kotlety zawierają w środku niespodziankę: bogaty w smaku ser pleśniowy z nutką cytryny. Są one bardzo smaczne, a przyrządza się je bardzo szybko. Podawać z makaronem i szpinakiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 grube kotlety z polędwiczki wieprzowej (ok. 220 g każdy)
    • 50 g sera roquefort (lub innego niebieskiego sera pleśniowego), pokruszonego
    • skórka otarta z ½ cytryny
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
    • 200 g listków świeżego szpinaku
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo zmielonej
    • cząstki cytryny, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nakroić każdy kotlet z boku tak, żeby powstała kieszonka.
    2. Wymieszać ser ze skórką z cytryny i nadziać kotlety, wciskając farsz głęboko do kieszonek.
    3. Lekko posmarować mięso olejem z obu stron. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać mocno patelnię i smażyć kotlety przez 6–7 minut z każdej strony, aż przyrumienią się i będą równomiernie wysmażone. Posypać posiekanymi listkami rozmarynu i przewrócić raz lub dwa razy, żeby obtoczyć.
    4. Wyjąć kotlety z patelni i trzymać w cieple. Wrzucić szpinak i mieszać, aż listki lekko się skurczą. Nałożyć na 4 talerze, dodać po kotlecie, oprószyć gałką i podawać z cząstkami cytryny.

    Możesz też użyć

    • Zamiast sera roquefort – sera gorgonzola lub dolcelatte. • Wieprzowinę zastąpić kotletami cielęcymi. • Zamiast roqueforta i cytryny użyć innych zestawów składników: • Sera brie lub camembert z łyżką słodkiego sosu chili. • Sera cheddar z łyżką reliszu owocowego. • Ricotty z 15 g posiekanej świeżej bazylii. • Pokruszonego sera feta z łyżką posiekanego świeżego tymianku.

    …rada

    Nie należy smażyć kotletów zbyt długo, ponieważ wtedy zrobią się suche.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis