Bigos ze świeżą kapustą

    Bigos ze świeżą kapustą

    7polubień
    3godz.45min.


    Zrobione przez 62 osoby

    Mój przepis na tradycyjny polski bigos składa się z wieprzowiny, kiełbasy i kapusty (świeżej i kiszonej). Najpierw go duszę, a potem piekę w żeliwnej brytfance, aby smaki się dobrze przegryzły. Świetny podczas zimy. Warto mu poświęcić trochę czasu!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 grube plasterki boczku wędzonego
    • 500 g kiełbasy, pokrojonej w 1 cm kawałki
    • 500 g mięsa duszonego wieprzowego, pokrojonego w kostkę
    • 30 g (1/4 szkl.) mąki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 150 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki
    • 350 g świeżej kapusty, posiekanej
    • 450 g kapusty kiszonej, wypłukanej i dobrze odsączonej
    • 60 ml (1/4 szkl.) czerwonego wina wytrawnego
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżeczka suchej bazylii
    • 1 łyżeczka suchego majeranku
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
    • 1/8 łyżeczki kminku, zmiażdżonego
    • 1 szczypta papryki ostrej cayenne
    • 15 g grzybów suszonych
    • kilka kropel pikantnego sosu
    • kilka kropel sosu Worcestershire
    • 1,2 l (5 szkl.) bulionu wołowego
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 240 g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
    2. Podgrzać duży garnek na średnim ogniu. Dodać boczek i kiełbasę. Gotować i mieszać, aż z boczku wytopi sie tłuszcz, a kiełbasa się lekko zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przenieść do dużego garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego.
    3. Obtoczyć lekko kostki mięsa wieprzowego mąką i smażyć w tłuszczu z boczku na średnim ogniu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść mięso wieprzowe do garnka żeliwnego. Dodać czosnek, cebulę, marchew, świeże grzyby, kapustę świeżą i kiszoną. Zmniejszyć ogień. Gotować i mieszać, aż marchewka będzie miękka, około 10 minut. Nie należy dopuścić, aby warzywa się zrumieniły.
    4. Dodać czerwone wino i mieszać, aby poodklejać wszystkie cząstki, które przykleiły się do dna garnka. Doprawić liściem laurowym, bazylią, majerankiem, papryką, solą, pieprzem, kminkiem i papryką cayenne. Gotować przez chwilę.
    5. Dodać suszone grzyby, sos pikantny, sos Worcestershire, bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszać. Podgrzać tylko do momentu wrzenia. Przelać wszystkie warzywa i sok do garnka z mięsem. Przykryć pokrywką.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 2,5 do 3 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    espanja
    autor:
    5

    - 08 lis 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis