Kotlety wieprzowe z nashi

    Kotlety wieprzowe z nashi

    1polubienie
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Podaj to łatwe do przyrządzenia danie o orientalnym smaku zamiast tradycyjnej pieczeni wieprzowej. Do ryżu dodamy nashi. Owoce te można kupić w wielu supermarketach, a także na bazarach. Wyglądają jak duże jabłka i mają jędrny, chrupiący miąższ.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety wieprzowe okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
    • 1 nashi, obrane i pokrojone w krążki
    • listki świeżej kolendry, do dekoracji
    • Marynata
    • 4 łyżki soku z pomarańczy
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka sosu hoisin
    • 1 łyżka wina imbirowego
    • Korzenny ryż
    • 340 g ryżu basmati
    • 2 gwiazdki anyżu
    • 2 goździki
    • 2 cienkie plasterki świeżego imbiru
    • 20 g masła
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1¼ łyżeczki soli
    • pieprz
    • 2 nashi, obrane i posiekane (ok. 170 g każde)
    • 2–3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z pomarańczy, sos sojowy, sos hoisin i wino imbirowe w naczyniu, w którym kotlety wieprzowe zmieszczą się w jednej warstwie. Dodać kotlety i przewrócić, żeby nasiąkły z obu stron. Przykryć folią kuchenną. Marynować w lodówce co najmniej przez godzinę, a najlepiej 12 godzin.
    2. Przyrządzić ryż. Przepłukać go w sitku pod bieżącą wodą, aż wypływająca woda będzie czysta. Przełożyć do miski, zalać wodą (powinno jej być ok. 2,5 cm nad ryżem) i zostawić, żeby nasiąkał, na 30 minut.
    3. Włożyć gwiazdki anyżu, goździki i imbir do małego rondla z 450 ml wody i zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 30 minut.
    4. Nastawić grill kuchenny na wysoką temperaturę. Posmarować ruszt cienką warstwą oleju.
    5. Wybrać łyżką przyprawy z wody i jeszcze raz ją zagotować. Odsączyć dobrze ryż. Roztopić masło z olejem w rondlu o grubym dnie. Dodać ryż i mieszać, aż cały pokryje się tłuszczem. Nalać napar korzenny, dodać soli i pieprzu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień. Dodać posiekane nashi i zamieszać. Przykryć garnek i gotować 10 minut. Zestawić z ognia i odstawić na 5 minut.
    6. Przygotować wieprzowinę, w czasie gdy ryż się gotuje. Wyjąć kotlety z marynaty i pozwolić, by jej nadmiar ściekł z powrotem do miski. Położyć kotlety na ruszcie i grillować 10 minut. Smarować resztką marynaty od czasu do czasu.
    7. Przewrócić kotlety na drugą stronę i położyć plasterki nashi na ruszcie. Posmarować kotlety i plasterki nashi marynatą. Grillować i smarować jeszcze przez 5–7 minut lub aż kotlety będą gotowe (soki powinny wypłynąć, gdy nakłujemy kotlet czubkiem ostrego noża). Przewrócić plasterki nashi na drugą stronę w połowie podanego czasu ich pieczenia.
    8. Odkryć ryż i dodać posiekaną kolendrę. Zamieszać. Spróbować ryż i dodać przypraw, jeśli trzeba. Podawać każdy kotlet z dużą ilością ryżu, ozdobiony grillowanymi krążkami nashi i gałązkami kolendry.

    Inne propozycje

    • Zamiast kotletów wieprzowych można użyć 4 piersi kurczaka bez kości i skóry, po około 140 g każda. Marynować piersi kurczaka tak jak w przepisie, później grillować każdą stronę przez 6 minut lub aż soki wypłyną po przebiciu czubkiem ostrego noża. Można też gotować ryż na rosole z kury, zamiast na wodzie z dodatkiem korzeni. * • Wersja śródziemnomorska. Przygotować marynatę z 120 ml wytrawnego czerwonego wina, dużego ząbka czosnku, zmiażdżonego, 4 świeżych liści szałwii, porwanych na kawałeczki, i 2 pasków skórki cytryny. Nie dodawać przypraw do ryżu i zastąpić nashi 2 obranymi i drobno posiekanymi brzoskwiniami. Dodać przed podaniem posiekaną świeżą natkę pietruszki zamiast kolendry.

    Zalety

    • Wieprzowina to dobre źródło białka, jak również żelaza i witamin z grupy B. * • Choć wieprzowinę uważa się za tłuste mięso, zawartość tłuszczu w polędwicy wynosi dziś około 4%. To mniej niż w wołowinie czy jagnięcinie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, PP * ✓ B2, E, miedź, potas, selen, cynk, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis