Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz.20min. ›
Gotowanie: 20min. ›
Gotowe w: 1godz.40min.
- Przygotować marynatę. Wymieszać sok z pomarańczy, sos sojowy, sos hoisin i wino imbirowe w naczyniu, w którym kotlety wieprzowe zmieszczą się w jednej warstwie. Dodać kotlety i przewrócić, żeby nasiąkły z obu stron. Przykryć folią kuchenną. Marynować w lodówce co najmniej przez godzinę, a najlepiej 12 godzin.
- Przyrządzić ryż. Przepłukać go w sitku pod bieżącą wodą, aż wypływająca woda będzie czysta. Przełożyć do miski, zalać wodą (powinno jej być ok. 2,5 cm nad ryżem) i zostawić, żeby nasiąkał, na 30 minut.
- Włożyć gwiazdki anyżu, goździki i imbir do małego rondla z 450 ml wody i zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 30 minut.
- Nastawić grill kuchenny na wysoką temperaturę. Posmarować ruszt cienką warstwą oleju.
- Wybrać łyżką przyprawy z wody i jeszcze raz ją zagotować. Odsączyć dobrze ryż. Roztopić masło z olejem w rondlu o grubym dnie. Dodać ryż i mieszać, aż cały pokryje się tłuszczem. Nalać napar korzenny, dodać soli i pieprzu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień. Dodać posiekane nashi i zamieszać. Przykryć garnek i gotować 10 minut. Zestawić z ognia i odstawić na 5 minut.
- Przygotować wieprzowinę, w czasie gdy ryż się gotuje. Wyjąć kotlety z marynaty i pozwolić, by jej nadmiar ściekł z powrotem do miski. Położyć kotlety na ruszcie i grillować 10 minut. Smarować resztką marynaty od czasu do czasu.
- Przewrócić kotlety na drugą stronę i położyć plasterki nashi na ruszcie. Posmarować kotlety i plasterki nashi marynatą. Grillować i smarować jeszcze przez 5–7 minut lub aż kotlety będą gotowe (soki powinny wypłynąć, gdy nakłujemy kotlet czubkiem ostrego noża). Przewrócić plasterki nashi na drugą stronę w połowie podanego czasu ich pieczenia.
- Odkryć ryż i dodać posiekaną kolendrę. Zamieszać. Spróbować ryż i dodać przypraw, jeśli trzeba. Podawać każdy kotlet z dużą ilością ryżu, ozdobiony grillowanymi krążkami nashi i gałązkami kolendry.
Inne propozycje
• Zamiast kotletów wieprzowych można użyć 4 piersi kurczaka bez kości i skóry, po około 140 g każda. Marynować piersi kurczaka tak jak w przepisie, później grillować każdą stronę przez 6 minut lub aż soki wypłyną po przebiciu czubkiem ostrego noża. Można też gotować ryż na rosole z kury, zamiast na wodzie z dodatkiem korzeni. * • Wersja śródziemnomorska. Przygotować marynatę z 120 ml wytrawnego czerwonego wina, dużego ząbka czosnku, zmiażdżonego, 4 świeżych liści szałwii, porwanych na kawałeczki, i 2 pasków skórki cytryny. Nie dodawać przypraw do ryżu i zastąpić nashi 2 obranymi i drobno posiekanymi brzoskwiniami. Dodać przed podaniem posiekaną świeżą natkę pietruszki zamiast kolendry.
Zalety
• Wieprzowina to dobre źródło białka, jak również żelaza i witamin z grupy B. * • Choć wieprzowinę uważa się za tłuste mięso, zawartość tłuszczu w polędwicy wynosi dziś około 4%. To mniej niż w wołowinie czy jagnięcinie.
1 porcja zawiera:
✓✓✓ B1, B6, B12, PP * ✓ B2, E, miedź, potas, selen, cynk, żelazo