Kotlety schabowe w sosie barbecue

    Kotlety schabowe w sosie barbecue

    10polubień
    20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Słodko-kwaśny sos barbecue to doskonały dodatek do smażonych kotletów schabowych. Potrawę tę, podawaną z pilawem z owoców i orzeszków piniowych oraz sałatą, możemy przyrządzić na treściwą kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 4 kotlety schabowe bez kostki, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
    • 100 ml soku pomarańczowego
    • 4 łyżki płynnego miodu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    • 2 łyżki czerwonego octu winnego
    • 2 łyżki musztardy dijon
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić kotlety. Smażyć 5 minut, przewracając raz na drugą stronę aż przyrumienią się z obu stron.
    2. Utrzeć w małej misce sok pomarańczowy, miód, sos sojowy, sherry, ocet, musztardę i przecier pomidorowy. Polać mięso przyrządzonym w ten sposób sosem barbecue i dusić je na małym ogniu 15 minut, aż będzie miękkie, przewracając raz lub dwa razy na drugą stronę.

    Rada

    Przepis na pilaw znajdziesz tutaj: Pilaw

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Aby przyrządzić sos owocowy, nie należy dodawać miodu, sosu sojowego i octu, a zwiększyć ilość soku pomarańczowego do 250 ml. * • Kotlety schabowe można zastąpić medalionami z polędwiczki wieprzowej lub filetami z kurczaka (piersiami bez kości i skóry). Należy je smażyć i dusić łącznie 15–20 minut. * • Zamiast orzeszków piniowych można dodać orzeszków pistacjowych lub nerkowców.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, cynk * ✓✓ B2, C, żelazo, magnez, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Osaka
    autor:
    5

    - 08 cze 2013

    autor:
    0

    - - 17 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis