Kotlety jagnięce z rozmarynem

    Kotlety jagnięce z rozmarynem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Delikatne kotlety jagnięce posmarowane słodkawą, ziołową glazurą piecze się na ruszcie z ciabattą i bakłażanami. Jedynym dodatkiem, jakim uzupełniamy tę potrawę, jest zielona sałata.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • 4 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
    • 4 chude kotlety z antrykotu jagnięcego (ok. 175 g każdy)
    • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 bakłażan, pokrojony w grube plastry
    • 8 kromek ciabatty
    • świeże czerwone porzeczki do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

      Przygotować glazurę:

    1. Wymieszać dżem z musztardą i rozmarynem w małym rondlu. Mocno rozgrzać opiekacz.
    2. Upiec mięso i bakłażana:

    3. Ułożyć kotlety na ruszcie, posmarować lekko oliwą; doprawić solą i pieprzem. Położyć obok plastry bakłażana i również posmarować je oliwą. Opiekać 6–8 minut, przewracając mięso na drugą stronę raz, a plastry bakłażana kilka razy, aż się przyrumienią.
    4. Posmarować glazurą:

    5. Rozgrzać glazurę na małym ogniu. Posmarować nią lekko kotlety. Piec jeszcze 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i znów posmarować glazurą. Piec 1–2 minuty.
    6. Upiec ciabattę:

    7. Pod koniec pieczenia mięsa posmarować kromki ciabatty niewielką ilością oliwy i ułożyć je na ruszcie (przesunąć plastry bakłażanów, a jeśli są już przyrumienione, zdjąć je z rusztu i ułożyć w ciepłym miejscu). Piec, aż przyrumienią się z każdej strony.
    8. Podawać:

    9. Rozgrzać pozostałą glazurę niemal do wrzenia. Ułożyć mięso i bakłażany na talerzach. Polać kotlety gorącą glazurą. Udekorować czerwonymi porzeczkami (opcjonalnie) i podawać z opieczoną ciabattą.

    Możesz też użyć:

    • Zamiast bakłażanów – 4 dużych płaskich pieczarek. • Ciabattę można zastąpić przekrojonymi na połówki i opieczonymi muffinkami.

    Kotlety jagnięce w glazurze miętowo-miodowej:

    Wymieszać 2 łyżki płynnego miodu z 2 łyżeczkami żółtej musztardy i łyżką drobno posiekanej świeżej mięty. Upiec 4 kotlety z combra (jak w głównym przepisie), smarując glazurą miętowo-miodową na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika. Zamiast bakłażana opiec 4 gałązki pomidorków koktajlowych cherry, posmarowanych odrobiną oliwy z oliwek, układając je obok mięsa. Podawać jako dodatek do kotletów z opieczoną ciabattą lub kajzerkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis