Kotlety jagnięce w ziołach

    Kotlety jagnięce w ziołach

    2polubienia
    29min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To znakomite danie można przyrządzić szybko i łatwo. Powstaje z produktów, które zawierają różne składniki odżywcze, w tym także witaminy i minerały. Jego smak zdecydowanie kojarzy się z bliskowschodnią kuchnią.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 jagnięcych kotletów, najlepiej z karkówki, okrojonych z tłuszczu (łącznie ok. 400 g)
    • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • sok z ½ cytryny
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz
    • listki świeżej mięty do przybrania
    • Miętowy sos jogurtowy
    • ¼ ogórka
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżeczka gotowego sosu miętowego
    • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • Kuskus z morelami i migdałami
    • 280 g kaszki kuskus
    • 100 g suszonych moreli, pokrojonych
    • 500 ml gotującego się wywaru z warzyw
    • 50 g prażonych migdałów bez skórki
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sok z ½ cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  Gotowe w: 29min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do wysokiej temperatury. Włożyć kotlety do płytkiego naczynia. Utłuc lekko w moździerzu kmin rzymski i nasiona kolendry, zmieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Natrzeć mięso tą mieszanką przypraw, odwrócić kotlety, aby przyprawy pokryły je z obu stron, a następnie odstawić, żeby się marynowały wtedy, kiedy będziemy przyrządzać sos.
    2. Przeciąć ogórek wzdłuż na połówki. Zetrzeć go na grubej tarce, odsączyć nadmiar wody. Zmieszać z jogurtem, czosnkiem, sosem miętowym i świeżą miętą. Odstawić.
    3. Rozłożyć kotlety na ruszcie, wstawić do piekarnika i piec 10–12 minut, raz przewracając. Po tym czasie kotlety będą średnio wysmażone; jeśli chcemy wysmażyć je mocniej, musimy je piec 12–14 minut.
    4. Kaszkę kuskus i suszone morele włożyć do dużego naczynia i zalać wrzącym wywarem. Dobrze zamieszać, a następnie przykryć i odstawić na 5 minut, żeby kaszka wchłonęła płyn.
    5. Dodać do kaszki migdały, posiekaną miętę i kolendrę, sok z cytryny i oliwę. Rozłożyć kuskus na talerzach, na każdej porcji ułożyć 2 kotlety i łyżkę sosu. Przybrać listkami świeżej mięty i od razu podawać.

    Inne propozycje

    Okroić z tłuszczu 400 g chudej baraniny, pokroić mięso w poprzek włókien na paski i włożyć do marynaty. Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu, posmarować odrobiną oliwy z oliwek, a następnie smażyć mięso porcjami 2 do 3 minut, aż zmięknie, często przewracając. Drobno posiekać 170 g sałaty i wymieszać z 1 czerwoną cebulą, pokrojoną w cienkie plastry, 1 grubo startą marchewką i sokiem z połówki cytryny. Nałożyć do rozgrzanych chlebków pitta, dodać mięso. Polać sosem z jogurtu i ogórków, ewentualnie dodać kilka kropli ostrego sosu chili. Podawać gorące.

    Zalety

    • Migdały zawierają błonnik, witaminę E i składniki mineralne. Dostarczają także dużo tłuszczu, ale w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe. * • Mieszkańcy Hunzy w północnym Kaszmirze są znani z długowieczności. Przypisuje się to dużej ilości suszonych moreli w ich jadłospisie. Czy to prawda – nie wiadomo, suszone morele zawierają jednak na pewno błonnik i żelazo, a także sporo witaminy A. * • Nasiona kolendry pobudzają pracę układu pokarmowego. Poza tym zarówno nasiona, jak i liście świeżej kolendry wzmacniają drogi moczowe i pomagają zwalczać ich infekcje. * • Znamy ponad 30 gatunków mięty – wszystkie zawierają olejki o działaniu przeciwbakteryjnym. Napar ze świeżych lub suszonych liści mięty wspomaga trawienie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna, żelazo, cynk * ✓✓ B2 * ✓ C, kwas foliowy, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis